Чланице ОДКБ усвојиле заједничку декларацију

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСамит ОДКБ у Киргизији
Самит ОДКБ у Киргизији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лидери земаља Организације договора за колективну безбедност усвојили су заједничку декларацију након седнице Савета колективне безбедности. Генерални секретар организације Станислав Зас је рекао да ОДКБ намерава да развија свој мировни потенцијал.
„Данас је одобрен низ докумената, који су важни за наш рад у различитим сферама. То је неколико докумената за развој нашег мировног потенцијала и за даље кораке о прикључивању мировним активностима УН“, рекао је Зас.

Према његовим речима, лидери држава ОДБК су се договорили да ће се мировне снаге ОДКБ прикључивати операцијама под покровитељством УН.

Лидери земаља ОДКБ су сигурни да је неопходно формирање праведног и рационалног светског поретка, заснованом на међународном праву, наводи се у тексту декларације.

„Сигурни смо да човечанство има могућност да заједнички осигура очување мира, стабилности и безбедности за све, да пронађе достојан одговор на савремене изазове и претње. Решавање задатака са којима се човечанство суочава могуће је само у условима праведног и рационалног светског поретка, који се базира на општеприхваћеним принципима и нормама међународног права“, следи из текста декларације.

ОДКБ разматра могућност формирања Информационо-аналитичког центра за мониторинг ситуације и правовремено откривање претњи за колективну безбедност земаља, наводи се у документу.

Земље ОДКБ истичу да не постоји алтернатива за решавање сукоба на миран начин путем преговора у оквиру договорених формата, како је предвиђено декларацијом која је усвојена на самиту ОЕБС-а у Астани.

Такође се наводи да ће државе-чланице ОДКБ наставити да одржавају редовне заједничке војне вежбе и високо оцењују ефикасност заједничких вежби које се одржавају сваке године.

Земље намеравају да наставе да снабдевају Колективне снаге за оперативно реаговање ОДКБ савременим наоружањем, војном и специјалном техником, како би осигурале њихову високу борбену готовост с циљем ефикасног супротстављања новим изазовима и претњама.

Војна сарадња у оквиру ОДКБ није усмерена против трећих земаља и у интересима је гарантованог осигуравања безбедности држава-чланица Организације, истиче се у тексту.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Ситуација на простору држава ОДКБ је била бурна

У заједничкој декларацији се наводи да су недопустиве било какве акције које су усмерене на подстицање међунационалних сукоба.

Државе ОДКБ намеравају да наставе да размењују искуства у области превенције и борбе против заразних болести.

У декларацији се наводи да земље ОДКБ подржавају позив генералног секретара УН да се што пре прекину сукоби у свим деловима света у светлу пандемије вируса корона.

Такође се наводи да ће чланице ОДКБ наставити да развијају сарадњу са другим земљама и међународним организацијама, које делују у сфери безбедности. Земље ОДКБ одлучно осуђују тероризам и усмерене су на јачање колективних напора у борби против тероризма, уз централну координациону улогу УН.

Лидери су указали на опасност коју представљају страни терористи који се враћају са Блиског Истока. Државе ће радити на побољшању механизама за размену информација о тим лицима и њиховом кретању.

Земље ОДКБ подржавају наставак заједничке борбе против екстремизма.

Такође се наводи да расте потреба за заједничким деловањем у циљу спречавања ризика и претњи у области биолошке безбедности.

Лидери предлажу да се организује састанак опуномоћених представника ОДКБ, Заједнице независних држава, Шангајске организација за сарадњу, ОЕБС-а, НАТО и ЕУ како би разговарали о стратегији безбедности земаља, наводи се у заједничкој изјави.

„Полазимо од принципа да је безбедност једног нераскидиво повезана са безбедношћу свих осталих. Управо такав обједињени приступ лежи у основи заједничких напора земаља ОДКБ, који су усмерени на стварање света ослобођеног линија раздвајања, сукоба, сфера утицаја и зона са различитим нивоима безбедности“, наводи се у тексту.

Земље ОДКБ су високо оцениле резултате председавања Русије у Организацији 2019-2020. године, „које је допринело јачању конструктивне и плодне сарадње, развоју савезничких односа између чланица Организације“.

Седница Савета колективне безбедности је одржана у формату видео-конференције, а њоме је председавао руски председник Владимир Путин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала