Хуманизам на делу: Песма „Ја ратујем сам“ за децу без родитељског старања

© Фото : screenshot/youtube/Jutarnji Program TV HAPPYМирослав Миша Алексић - басиста „Рибље чорбе“
Мирослав Миша Алексић - басиста „Рибље чорбе“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Композиција Мише Алексића „Ја ратујем сам“ на дан његове смрти добила је ново обличје. Четворица музичара окупљених око имена „The Big 4“ снимили су је у другачијем маниру, као омаж младости и великом уметнику Миши Алексићу, а сав новац прикупљен од ове песме поклониће деци без родитељског старања.

„Ја ратујем сам“ о Борином служењу војног рока

Четврти студијски албум Рибље чорбе „Бувља пијаца“ понудио је за нијансу софистициранији звук у односу на претходна издања. У стварању албума учествовали су Бора Ђорђевић, Миша Алексић, Бајага, Рајко Којић, Вицко Милатовић, а гостовали су и Корнелије Ковач и Мирослав Аранђеловић.

Текст песме „Ја ратујем сам“ написао је Бора Ђорђевић инспирисан служењем војног рока, а музика је, као и обично у Мишиним композицијама, пронашла начин да отелотвори енергију Ђорђевићевог текста. Та енергија и дан-данас је жива и може да се осети и у новом аранжману групе The Big 4.

Велика четворка

Бенд окупљен око гитаристе Ивана Зорановића, певача Александра Петровића — Аце Селтика, бубњара Александра Петровића Менгелеа и басисте Жељка Чачија имао је за циљ само једно — да сними Мишину хит песму „Ја ратујем сам“.

„То је песма нашег одрастања. Желели смо да је снимимо, да са њом урадимо неку већу ствар, а Мишина трагична смрт била је повод да је објавимо на Јутјубу и дамо јој нови живот“, прича за Спутњик басиста и спортски коментатор Жељко Чачија.

Бенд је песму снимио још за живота Мише Алексића, који је уједно и био међу првим слушаоцима овог аранжмана.

„Миша је написао музику и власник је 50 одсто права. Када је чуо песму, рекао је: ’Момци, ово је фантастично, урадите још један снимак и објавите као сингл‘. Дао нам је своје одобрење, а онда је преминуо“, каже Чачија.
© Sputnik / Архива Жељка ЧачијеThe Big 4: Жељко Чачија, Александар Петровић Менгеле, Александар Петровић - Аца Селтик и Иван Зорановић
Хуманизам на делу: Песма „Ја ратујем сам“ за децу без родитељског старања - Sputnik Србија
The Big 4: Жељко Чачија, Александар Петровић Менгеле, Александар Петровић - Аца Селтик и Иван Зорановић

Најпристојнији члан Рибље чорбе

По мишљењу многих, а и нашег саговорника, Миша Алексић аутор је најозбиљнијих песама Рибље чорбе и уједно њен најпристојнији члан. „Ја ратујем сам“ је, како каже Чачија, животна тема многих чланова бенда The Big 4.

„Песма ’Ја ратујем сам‘ је ремек-дело. Обрадили смо је у Моторхед фазону, а потом прелазимо у панкерски стил свирке. То је симбиоза разних музичких стилова и наших доживљаја. Ми смо урадили ту песму из чисте љубави према Мишиној и Бориној композицији. Нисмо чак ни желели да откријемо идентитет да не бисмо привлачили пажњу“, признаје басиста.

Посвећено деци без родитељског старања

Када је први пут чуо ову композицију, наш саговорник открива да је имао дванаест година и замишљао је себе како је свира.

„Пуштао сам плочу на грамофону и имитирао свирање гитаре“, искрен је Чачија.

Зато „Ја ратујем сам“ постаје ода намењена деци која су остала ускраћена за топлину родитељског дома, у којој ће моћи да испоље сву своју енергију.

„Деца без родитеља сама се боре кроз живот, препуштени су себи, препуштени улици. Зато ће новац прикупљен од кликова на Јутјубу и емитовања ићи у хуманитарне сврхе, за децу свратишта и без родитељског старења“, открива Чачија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала