Како се ОВК брутално обрачунавао политичким противницима: Шта још пише у хашкој оптужници

© AP Photo / Visar KryeziuОВК
ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
У оптужници против четири бивша лидера ОВК, коју је објавио Специјални суд у Хагу, Демократски савез Косова (ДСК) помиње се укупно 13 пута, преноси Газета Експрес.

Оптужница против четири бивша лидера ОВК потврђена је 5. новембра, оптужени су за различита питања, а чак се спомињу и чланови ДСК за које пише да су мучени и застрашивани.

Случајеви у којима се спомиње ДСК

Први пут се спомиње када је Косово 1989. имало статус аутономне покрајине и након тога већина Албанаца је подржала референдум о независности, усвајање устава и стварање паралелних државних институција, а и владу на чијем челу је била највећа политичка партија на Косову, ДСК, са председником Ибрахимом Руговом и премијером Бујаром Букошијем.

Други пут спомиње да је ДСК спроводио политику ненасилног отпора, негирао легитимитет косовске владе формиране од стране Србије и успоставио паралелне системе образовања, здравствене зашитите и опорезивања.

Међутим, у трећем случају наводи се да су бивши лидери ОВК застрашивали, малтретирали и елиминисали чланове и присталице ДСК, јер су, према оптужници, они окарактерисани као противници.

У четвртом случају се наводи да су Хашим Тачи и Раџеп Сељими у септембру 1998. у оперативној зони Дукађини предузели кораке како би застрашивали и успоставили власт над јединицама повезаним са ДСК, укључујући и Оружане снаге Косова повезане са владом у егзилу.

Такође, у петом случају наводи се да од априла 1998. до јануара 1999. у Ликовцу и Урошевцу притвореницима није обезбеђена довољна количина хране, воде, хигијенских и саниратних услова, здравствене заштите и/или постељине.

Бројни припадници ОВК, додаје се, међу којима и Суљејман Сељими и Сабит Геци, редовно су их жестоко тукли и психолошки злостављали. Притворенике су по телу ударали пушкама, бејзбол палицама, металним инструментима, дрвеним штаповима, шутирали ногама и претили им смрћу и телесним повредама.

Чуло се и видело брутално малтретирање других притвореника, међу којима и чланова породица. Приморавали су их да се међусобно туку. Притвореници су саслушани и оптужени за издају јер су подржавали ДСК, дружили се са Србима или полицајцима, били су оптужени да су шпијуни и сарадници српских власти и да нису подржавали ОВК, наводи се у тексту.

У шестом случају, у оптужници против Тачија и других пише да су међу притвореницима у Ликовцу и Урошевцу биле присталице ДСК, Роми и Срби.

© AP Photo / Visar KryeziuПоједини политичари на Косову тврде да је Демократски савез Косова одговоран за потврђивање оптужнице против Тачија и још тројице лидера терористичке организације ОВК.
Како се ОВК брутално обрачунавао политичким противницима: Шта још пише у хашкој оптужници - Sputnik Србија
Поједини политичари на Косову тврде да је Демократски савез Косова одговоран за потврђивање оптужнице против Тачија и још тројице лидера терористичке организације ОВК.

У седмом случају, наводи се да су у Дреновцу и Ораховцу, од маја до јула 1998. године, у импровизованој ћелији држане присталице ДСК, Роми и Срби, без одговарајуће медицинске неге.

Притвореницима су одузете личне ствари и никада нису враћене. Одређени број чланова ОВК редовно је жестоко тукао притворенике и злостављао их психички. Притвореници су ударани штаповима, песницама, ногама, тела су им била везана за струју...

Додаје се да су они су чули и видели брутално малтретирање других притвореника.

Мучење присталица ДСК

Притвореници су испитивани и оптужени да су се удруживали са Србима или Ромима, да су шпијуни и сарадници српских власти и да не подржавају ОВК.

У осмом случају се наводи да су присталице ДСК, Роми и Срби, у Малишеву, отприлике од 17. јула 1998. до 26. или 27. јула 1998. године, притворени у бившој полицијској станици у Малишеву и били држани у пренатрпаним просторијама, са врло мало ваздуха, хране, воде, хигијенских и санитарних услова, здравствене заштите и обезбеђених кревета и ћебади.

Јакуп Краснићи је идентификован као присутан у бившој полицијској станици и у једном случају посетио је собу у којој су били притвореници. Одређени број чланова ОВК је редовно жестоко тукао притворенике и психички их малтретирао. Притворенике су ударали кундацима и другим средствима, шутирали су их и претили им смрћу и физичким насиљем. Они су видели и чули злостављање других притвореника.

У деветом случају пише да су у Лапаштици код Подујева, присталице ДСК и особе српске националности држане у пренатрпаној сали, без грејања, хране и хигијенских услова. Одређени број чланова ОВК је редовно жестоко тукао притворенике и злостављао их психолошки.

Притвореници су ударани по телу штаповима, ланцима, конопцима и кундацима, ударани су рукама, ногама, повређивани су струјним ударом и прећено им је смрћу. Чули су и видели брутално малтретирање других притвореника и били су присиљени да се туку међусобно. Неки су приморавани да раде физичке послове.

Притвореници су испитивани и опутжени за удруживање са Србима, да су шпијуни и сарадници српских власти, или да не подржавају ОВК.

Тукли их металним шипкама

У десетом случају се наводи да су чланови ОВК у Злашу код Приштине малтретирали притворенике и оптуживали их да су чланови ДСК, издајници, шпијуни и сарадници српских власти и да не подржавају ОВК.

У једанаестом случају, додаје се, ДСК се спомиње у делу када су у Албанији у селу Цахан, притвореници малтретирани, испитивани и оптужени да су симпатизери и шпијуни ДСК, да се друже и сарађују са Србима и српским властима, и не подржавају ОВК.

У дванаестом случају, ДСК се помиње када су у Малишеву, у импровизованој ћелији чланови ОВК редовно жестоко тукли притворенике гвозденим шипкама и палицама, шутирали их, и претили смрћу. Притвореници су саслушавани и оптужени да су чланови и присталице ДСК, шпијуни и сарадници српских власти и да не подржавају ОВК.

На крају, ДСК се спомиње када су чланови ове партије у Призрену оптужени и малтретирани од стране ОВК. Притвореници су чули и видели малтретирање других притвореника. Притвореници су испитивани и оптужени да су чланови и присталице ДСК, да чине злочине против Албанаца или да сарађују са српским властима. Међу њима је било и особа српске националности.

Неки политичари оптуживали су ДСК да је одговоран за потврђивање оптужнице против Тачија и других.

Неки од косовских политичара су говорили да је ДСК одговоран за потврђивање оптужнице против Тачија и других.

Према речима бившег министара спољних послова Гљаука Коњуфце, ДСК сноси велику одговорност за то.

"Везано за оптужницу ове четворице треба да говори ДСК, а то не чини. Име партије се спомиње 13 пута у оптужници. Они имају велику одговорност", рекао је Коњуфца.

Посланица ДПК Ганимете Мусљиу је питала министра одбране Антона Ћунија зашто не поднесе оставку сада када су Тачи и Весељи у притвору у Хагу.

"Када ћете поднети оставку након што сте испунили своју политичку мисију", упитала је Мусљиу на седници скупштине, пренело је Косово онлајн.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала