Корона се појавила у САД пре него у Кини? Ново америчко откриће о вирусу

CC0 / Пиксабеј / Тест на вирус корона – илустрација
Тест на вирус корона – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона био је присутан и заразио је људе у САД и пре него што је Кина пријавила прве случајеве 31. децембра 2019. године, открило је истраживање америчког Центра за контролу и превенцију болести и Америчког црвеног крста.

Амерички лекари су званично регистровали први случај ковида 19 код пацијента 19. јануара 2020, али медицински налази у раду објављеном у часопису „Clinical Infectious Diseases“ сугеришу да је вирус можда и пре тога циркулисао у Америци.

Научници су проучили готово 7.400 узорака дониране крви у девет америчких држава између 13. децембра 2019. и 17. јануара 2020. Докази о антителима на ковид 19, чије присуство сугерише да је особа имала контакт са вирусом, били су присутни у 106 узорака, показала је студија.

То значи да постоји могућност да је вирус корона постојао у Сједињеним Државама месец дана пре него што је потврђен први случај заразе и недељама пре него што су кинеске власти објавиле податке о инфекцији у Вухану.

Анализа болничких података из САД крајем 2019. такође је показала пораст броја пацијената са грипом, од којих су многи имали јак кашаљ и друге озбиљне респираторне симптоме.

И истраживачи у Европи претпостављају да је корона вирус био присутан у европским земљама пре него што је Кина званично објавила појаву новог соја. Истраживање у Француској је открило да у узорцима крви узетим почетком децембра 2019. постоје антитела на ковид 19. Слична студија, коју су спровеле њихове италијанске колеге, открила је да су узорци у Италији још у септембру показивали присуство антитела.

У међувремену су шпански вирусолози пронашли трагове корона вируса у узорцима канализационе воде прикупљене у марту 2019. године - пуних девет месеци пре појаве короне у Вухану.

Тачно порекло вируса корона тренутно није познато, али Америка све време покушава да за то окриви Кину. Председник САД Доналд Трумп често је вирус, који је до сада заразио више од 13,8 милиона и усмртио више од 271.000 људи у Америци, називао „кинеским вирусом“, изазивајући жестоко протестовање Пекинга, наводи РТ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала