Лукашенко: НАТО жели да окупира западне белоруске територије

© Фото : БелТА / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да НАТО формира војну групу за „окупирање западних белоруских територија“.
„У НАТО-у се ствара војна група за заузимање западних белоруских територија. Кажите, како да се реагује на то?“, изјавио је Лукашенко на састанку Савета колективне безбедности ОДКБ који је одржан у режиму видео-конференције, преноси Спутњик Белорусија.

Осврћући се на погоршање ситуације у Белорусији, он је рекао да је то проузроковано спољним мешањем.

„Ради се о, цитирам, 'историјској припадности белоруских територија Пољској'. То се већ отворено изјављује. Зар Белоруси и ја као председник можемо да се сложимо са тим? Испоставља се да нам не припадају територије на којима живимо. Јасно је коме. У том правцу и делују“, изјавио је белоруски лидер.

Запад намеће свету двоструке стандарде

Истовремено, Лукашенко је рекао да власти западних земаља дрско намећу свету двоструке стандарде. Он је назвао очигледним одсуство универзалне равнотеже између грађанских слобода и интереса националне безбедности у западном друштву.

„Јасно је да управо из тога произилази све безобзирније наметање двоструких стандарда међународној јавној свести“, додао је.

Борба ОДКБ против спољних претњи

Председник је позвао земље ОДКБ да заједно раде против спољних претњи и да се не воде мишљу да догађаји у Белорусији „нису код нас“.

„Као никада раније, као што су сви причали, данас морамо бити заједно, уједињени“, рекао је и додао да је основа јединства држава ─ економска сарадња.

Истовремено, он је нагласио да одавно постоје планови западних земаља да направе санитарни појас између Европске уније и Русије.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Свет клизи у „контролисани хаос“

„То су циљеви који нису остварени након распада СССР-а, средином 90-их година нису реализовани. Председник Русије Владимир Путин и ја то одлично разумемо. Већ отворено говоре да су догађаји у Белорусији одскочна даска за притисак на Руску Федерацију. Пријатељски желим да кажем да, ако неко мисли да је Белорусија негде далеко, да није овде 'код нас', можда смо и ми некада тако мислили. Чак и догађаји у Украјини ─ мислили смо да то није негде овде. Нећете стићи ни да се осврнете, а већ ће бити код вас“, упозорио је Лукашенко.

„Обојене револуције“ ─ обичне побуне

Белоруски лидер се осврнуо и на „обојене револуције“ које су се покренуле у великом броју држава, рекавши да су то обични нереди, што се може видети на примеру Белорусије.

„Обојене револуције, које су покренуте у бројним државама ─ нису никакве обојене револуције. Видимо то по Белорусији. То су обичне побуне. Револуција се дешава када за то има основа, када ниже класе не желе, више класе не могу и тако даље, и када има револуционара. Данас нема никаквих револуционара ни код вас, ни код нас“, закључио је он.

Према његовим речима, сви „такозвани револуционари“ желе да живе добро и „по могућности на туђ рачун“.

„А кад почнеш да разговараш с њима на њиховом језику, они се од такозваних револуционара брзо претворе у политичке бегунце. Стога тамо није било нити има никаквих најбољих намера“, закључио је белоруски шеф државе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала