Немачки министар: Јака Европа потребна НАТО-у због улоге Русије у Украјини и Грузији

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Немачке Хајко Мас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље-чланице НАТО јединствене су у ставу да Европа мора да настави да јача своју улогу у Алијанси с обзиром на улогу коју Русија игра у Украјини и Грузији, каже шеф немачке дипломатије Хајко Мас.
„Искористили смо последњих неколико година да јачамо одговорност Европе, укључујући суседне регионе. Данас смо били јединствени у ставу да ми као Европејци морамо доследно да наставимо да идемо тим путем, да градимо јаку и суверену Европу у НАТО“, рекао је Мас после састанка министара спољних послова чланица Алијансе.

То је неопходно имајући у виду многобројне кризе у суседним регионима и улогу коју Русија, на пример, игра у Украјини и у Грузији, рекао је немачки министар.

У стратешком документу „НАТО 2030“ експерти су навели да се Украјина и Грузија, земље које стреме чланству у Алијансу, „налазе под сталним унутрашњим и спољним притиском од стране Русије“.
Министри су на данашњем састанку и усагласили кораке у циљу даљег јачања дијалога са та два своја партнера.

„Грузија и Украјина су важни партнери НАТО, оне дају значајан допринос нашим мисијама, и данас смо поново потврдили нашу подршку територијалној целовитости Грузије и Украјине. Размотрили смо програме реформи које спроводе и активираћемо практичну подршку“, рекао је шеф НАТО Јенс Столтенберг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала