Ђукановић: Амбасадор Србије испунио све услове да се тако према њему поступи

© Sputnik / Небојша ПоповићПредседник Црне Горе Мило Ђукановић говори у Скупштини после представљања програма нове Владе
Председник Црне Горе Мило Ђукановић говори у Скупштини после представљања програма нове Владе - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић оправдано протеран из Црне Горе.

Ђукановић је у паузи седнице парламента, где је присуствовао представљању програма владе мандатара Здравка Кривокапића, оценио да су дипломатски односи Црне Горе и Србије на нивоу као и са осталим државама.

О одлуци одлазећег МСП-а да протера амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића, због изјаве о Подгоричкој скупштини 1918., Ђукановић је рекао:

"Сматрам да је амбасадор Србије испунио све услове за овакав однос Министарства спољних послова према њему", пренео је Танјуг писање црногорских медија.

Експозе Кривокапића контрадикторан

Говорећи о формирању нове Владе Ђукановић је рекао да је "добро што је започет процес избора нове владе", али да је излагање мандатара Здравка Кривокапића обиловало контрадикторностима. 

"Мислим да о овој као и о претходним владама треба судити на основу онога шта ће радити, а не најавама. Основни утисак ми је да је комплетно излагање засновано на полемичким тезама у односу на предрасуде које је мандатар формирао у претходном времену и то никад није добро полазиште", казао је Ђукановић коментаришући експозе мандатара Здравка Кривокапића у Скупштини.

Навео је да је било "много мудрије сачекати са критикама".

"Боље би се избегле контрадикторности којима је обиловало излагање. Одаје се признање ЕУ, а истовремено се критикује оно што је Црна Гора урадила у међународној политици", додао је он.

Ђукановић је оценио и да не може стајати оцена да су се догодили први демократски избори.

"Све досадашње изборе пратила је међународна заједница. Неће бити да је Црна Гора са дефицитом демократије остварила све резултате. Није могуће говорити о Црној Гори као спрженој економији. Тешко се може одолети утиску да је реч о озбиљним предрасудама" навео је Ђукановић.

На питање да ли ће остати председник ДПС након ванредног конгреса, кратко је одговорио "отом, потом".

Ђукановић очекује коректну кохабитацију са новом владом

Ђукановић је навео да очекује коректну кохабитацију са будућом владом и убеђен је да ће и нова извршна власт допринети таквој сарадњи и поштовати Устав.

“Што се кохабитације тиче очекујем коректну кохабитацију. Мислим да је Црна Гора већ више пута изненадила неповерљиву јавност, нема разлога да опет пријатно не изненади”, казао је Ђукановић новинарима у парламенту.

Додао је да нема разлога да кохабитација не буде успешна.

“Не видим разлог за зебњу, не видим никакво ново искушење”, казао је Ђукановић и додао да се никада није мешао у послове владе.

Рекао је и да неће имати никакав проблем да обезбеди својим коректним уставним функционисањем, несметан простор за функционисање извршне власти.

"Убеђен сам да ће и нова влада поштовати Устав и доприносити успешној кохабитацији. Верујем да ће Црна Гора након овог искуства изаћи као још једна зрелија демократија него што је данас”, казао је Ђукановић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала