Руска амбасада у БиХ: Поруке међународне заједнице у БиХ на ивици мешања у унутрашња питања

© Фото : Амбасада Русије у БиХПетар Иванцов
Петар Иванцов - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом дводневног састанка политичких директора Управног одбора Већа за спровођење мира (Peace Implementation Council – PIC) и објављеног комуникеа, саопштењем се огласила Амбасада Русије у БиХ.

„Цео низ порука дела међународне заједнице у БиХ које се налазе у комуникеу на ивици су мешања у унутрашња питања суверене Босне и Херцеговине, док сам документ, нажалост, поново више личи на политички алат за промовисање агенде која често нема никакве везе са имплементацијом мировног споразума, па чак је и у супротности са истим. Овај облик комуникације са институцијама суверене државе је упитан са становишта општеприхваћених норми међународног права“, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

Наводе да Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ, доследно заговара суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, неповредивост темељних дејтонских принципа равноправности трију конститутивних народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима.

„Нажалост, наши партнери су избегли да јасно изразе пуну подршку овим принципима. Сматрамо да је задатак међународне заједнице у подстицању дијалога у духу међусобног поштовања и разумевања међу народима БиХ по свим важним за њих питањима, у подршци и подстицају позитивних процеса, а не у покушајима да својим агендом замене сасвим ефикасне дејтонске механизме за функционирање БиХ, који већ четврт века осигуравају крхку етничку равнотежу у држави“, наводи се у саопштењу.

„Сматрамо да је кључно независно решење локалних страна свих проблема с којима се суочава БиХ на основу компромиса и консензуса, позивамо да се сконцентришемо на уједињавајућој агенди, те да радимо на успостављању истинског националног помирења, снажно одбацујемо страно мешање у унутрашње ствари БиХ“, истичу из руске амбасаде.

Наводе да препознају важност реформи, укључујући у сектору правосуђа. Међутим, полазе од тога да је независност државних правосудних институција од спољњих и унутрашњих утицаја темељни правни постулат.

„Уверени смо да ово треба бити искључиво унутрашњи процес. Категорички је неприхватљив сваки покушај вршења политичког притиска на институте правосуђа у БиХ. Њима је неопходно гарантовати могућност независне и непристране делатности“, истиче се у саопштењу.

Додају да не деле приступе њихових партнера око проблема економских миграната који пролазе кроз БиХ „балканском рутом“ до западноевропских земаља.

Признају важност напора Европске уније да пружи материјалну помоћ БиХ по овом питању, али сматрају да ова подршка не би требала бити усмерена на њихово задржавање у БиХ, већ на проналажење дугорочног и свеобухватног решења овог озбиљног проблема, који већ има трагичне последице по БиХ.

Истичу да је 25. годишњица потписивања Дејтонског споразума прекретница за процену улоге међународне заједнице у сувереној, савременој БиХ.

„Принуђени смо са жаљењем констатовати да је улога међународне заједнице у унутрашњем животу Босне и Херцеговине на ивици мешања и понекад чак прелази ту границу. Полазимо од потребе да се што пре укине вањски протекторат неспојив са суверенитетом БиХ, који представља Уред високог представника и који не само не доприноси процесима стабилизације у земљи, већ често постаје и извор локалних проблема“, навели су из руске амбасаде.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала