Секс, дрога и Џенис Џоплин: Како је смерна девојчица из Тексаса постала симбол музике и слободе

CC BY 2.0 / ART'N'DECOR / Џенис Џоплин
Џенис Џоплин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Не пристај на компромисе. Само то ти преостаје“ говорила је Џенис Џоплин, богиња блуза и рокенрола која је гласом водила љубав са хиљадама људи, а онда силазила са бине и одлазила кући сама.

Симбол музике и слободе

Биографија „Џенис – њен живот и дело“ ауторке Холи Џорџ-Ворен представља нам другачију Џенис од оне чију смо музику исцрпно слушали на плочама и гледали наступе на ВХС и јутјуб снимцима. Ово је Џенис која је у сваком бенду тражила породицу и уточиште, у сваком љубавнику љубав, а у свакој песми вапај. Та је Џенис показала себе у свом гласу онима који су знали да слушају.

CC0 / seabrzdriver / Џенис Џоплин
Секс, дрога и Џенис Џоплин: Како је смерна девојчица из Тексаса постала симбол музике и слободе - Sputnik Србија
Џенис Џоплин

За преводиоца ове биографије, Горана Скробоњу, који је уједно и врстан познавалац рокенрола и блуза, читање и превођење „Џенис“ било је право задовољство.

„Поготово што је добро написана јер има детаља које мене лично инстересују. Са еланом сам прелазио странице, ишао даље до одговора на питања која су ме мучила од кад сам први пут чуо Џенис“, открива за Спутњик писац и преводилац Горан Скробоња.

Бела блузерка

Између Елвисовог блуза и црначког оригинала, млада Џенис Џоплин бирала је емоцију – дакле оригинал. Окружила се музиком Беси Смит и Отиса Рединга, сањала је да живи као битник и осећала сваким делом свог бића блуз људи са којима је живела.

„Начин на који је она интепретирала блуз довео је ту врсту музике у жижу пажње. Верујем да није било Џенис Џоплин не би било ни Клептона ни многих других блуз хероја“, сматра преводилац Скробоња.

Слушала је плоче црначких извођача из двадесетих и тридесетих година, учила како да их интерпретира и и подари им нови живот.

Здраво мама

Пре чувеног наступа на фестивалу Монтреј поп када ће Џенис Џоплин и бенд са којим је наступала „Big brother and the holding company“ постати неприкосновени владари Сан Франциско сцене, састав је гостовао на телевизији и представио песме са легендарног албума „Cheap thrills“. Емисија се завршила тако што је Џенис погледала у камеру и рекла: „Здраво мама“.

Било је то обраћање истој оној мајци од које је Џенис наследила таленат и љубав за музику, мами која је седела у малом тексашком нафташком граду и стидела се понашања своје ћерке, тој мами којој је Џенис писала исцрпна писма о свом успеху на Западној обали.

„Она је вукла фрустрацију из детињства, из родног града из којег је побегла да би почела да пева блуз у Сан Франциску. Џенис Џоплин једноставно није могла да одговори на представу смерне девојке коју су пред собом желели да виде њени родитељи. Жудећи за неким другим стварима постала је изопштена у тој средини“, објашњава Горан Скробоња.

CC BY 2.0 / Ian Burt / Легендарни албум „Cheap thrills“ илустовао је чувени стрипаџија Роберт Крамб
Секс, дрога и Џенис Џоплин: Како је смерна девојчица из Тексаса постала симбол музике и слободе - Sputnik Србија
Легендарни албум „Cheap thrills“ илустовао је чувени стрипаџија Роберт Крамб

После првих успеха и наступа на телевизији, уследио је Монтреј поп 1967. године, фестивал који је обележио хипи генерацију и који је био прекретница у каријери Џенис Џоплин. Током два наступа на сцени се догађала магија. О томе сведоче и запањена лица музичара у публици које је камера забележила, великих звезда које су од тог тренутка пале у сенку ове уметнице. Са песмом „Ball and Chain“ Биг Маме Тортон – Џенис Џоплин уписала се у историју рокенрола и блуза, као отелотворење музике коју је изводила.

„Унутрашње незадовољство и бег у неумерени секс, алкохол сливали су се у емоцију коју је она изабацивала из себе, на бини, пред масом људи и заправо себе огољавала. Потпуно се предавала на наступима и показивала људима, ето да, 'Ball and Chain’ то сам ја“, тврди Скробоња.

У недостатку праве љубави и праве породице, Џенис је другу породицу тражила у музичарима са којима је живела и стварала.

Космички блуз

Истражујући блуз музичаре, радећи на свом гласу и наступу, Џенис Џоплин претворила се у перфекционисту, због чега је напустила своју прву музичку породицу, бенд „Big brother and the holding company“ и упустила се у соло воде са пратећим музичарима, дораслим њеном таленту. Једном приликом, тешка срца, изјавила је:

„Морали смо да научимо да контролишемо успех, а да не останемо без суштине оног што смо радили: без музике.“
CC BY 2.0 / Iain Cameron / Порше кабриолет Супер 90 посебно је осликао њен сарадник и пријатељ Дејв Ричардс
Секс, дрога и Џенис Џоплин: Како је смерна девојчица из Тексаса постала симбол музике и слободе - Sputnik Србија
Порше кабриолет Супер 90 посебно је осликао њен сарадник и пријатељ Дејв Ричардс
391 страница љубави, мира и музике

Ауторка Холи Џорџ-Ворен истакла је да је ова биографија настајала четири године колико је трајала и каријера Џенис Џоплин. Холи Џорџ-Ворен је сакупљала Џенисина писма, разговарала са њеним сарадницима, пријатељима, породицом, приложила фотографије од њеног раног детињства све до краја каријере, односно смрти, и понудила нам комплетну слику времена и прилика у којима је Џенис Џоплин стварала.

„Она је описала живот Џенис Џоплин али и средину у којој се налазила, време у којем је битисала, начин на који је функционисала музичка индустрија. Холи Џорџ-Ворен приказала је како су музичари ишли на турнеје, како су се отварале дворане у Сан Франциску, како је Џенис упознала Боба Дилана и како се дружила са великанима музике тог времена“, запажа преводилац.

Везe са Кантри Џоом Мекдоналдом и Крисом Кристоферсоном, љубавне епизоде са Џимом Морисоном и Леонардом Коеном, дружење са Хендриксом само су неки од детаља који нам омогућавају да слика о великој али и рањивој уметници буде потпуна.

Идол једне генерације

„Џенис Џоплин један је од идола моје генерације која је одрасла и почела да гледа на живот другим очима, а самим ти и на идоле из младости.То је случај и са Битлсима и са Ролингстонсима и са целом том екипом уз коју смо одрастали. Зато читање овако врсно написаних биографија даје потпуно другу димензију и човек другачије сагледава оно што је било формативно за њега када је био тинејџер, упознавао свет рокенрола и упуштао се у њега“, признаје Скробоња.

© AFP 2023 / FREDERIC J. BROWNЏенис Џоплин добила је своју звезду у Холивуду 2013. године
Секс, дрога и Џенис Џоплин: Како је смерна девојчица из Тексаса постала симбол музике и слободе - Sputnik Србија
Џенис Џоплин добила је своју звезду у Холивуду 2013. године

Неки од идола са којима смо расли имали су срећу да остаре са нама, други, попут Џенис Џоплин, остали су заувек млади, заробљени у музици која пак одбија да призна да време пролази.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала