Кривокапић представио програм и кабинет: Добили смо мандат за промене, не за замене /фото/

© Sputnik / Небојша ПоповићМандатар Здравко Кривокапић представља предлог владе Црне Горе
Мандатар Здравко Кривокапић представља предлог владе Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мандатар Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе образлаже програм и персонални састав нове Владе. Истакао је да су мандат добили за промене, а не замене, те да је, како је казао, на новој Влади да искористи шансу и врати Црну Гору на прави пут. Седници Скупштине присуствује и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Кривокапић је претходно честитао свим посланицима избор у новом сазиву Скупштине и подсетио да су сви имали прилике да виде експозе (комплетан текст експозеа можете прочитати на овом линку).

"Ово је оно што се могло у овом тренутку урадити. Десила се прва демократска смена власти и ако одајемо почаст претходној власти, онда неко треба да достави податке да бисмо имали циљеве који су мерљиви", казао је Кривокапић на почетку излагања.

Он је истакао да је "задатак који данас преузимамо веома тежак".

© Sputnik / Небојша ПоповићКривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе
Кривокапић представио програм и кабинет: Добили смо мандат за промене, не за замене /фото/ - Sputnik Србија
Кривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе

"Изазови су велики, али као и у свакој кризи, наше је да искористимо шансу и вратимо Црну Гору на прави пут. Извршна власт, као до сада, неће наметати диктат Скупштини. Морамо поправити односе на путу до циља. За затечено стање одговорност носи искључиво претходна власт, не грађани и опозиција", додао је мандатар.

"Добили смо мандат за промене, не замене. Кад бисмо којим случајем заборавили шта је народ поручио на овим изборима и ако бисмо помислили да смо добили мандат јер смо предодређени да владамо, тог тренутка бисмо се могли сматрати губитницима", истакао је он.

Слобода се данас осећа на сваком кораку

Кривокапић је казао да је претходна власт константно унижавала стандард грађана.

"Слобода се данас осећа на сваком кораку и кутку Црне Горе, наш народ верује у боље сутра. Безбедан и економски независан грађанин, слободан је човек", истакао је мандатар.

​Држава је снажна онолико колико су јој јаке институције, додао је он.

"Нема тих појединаца или паралелних институција који смеју или могу бити јачи од државе. Трудићу се да будем премијер који ће мање говорити, а више радити. Желим да испуним очекивања свих оних који су гласали за промене, али и да одагнам страхове и бојазни оних који се промена плаше", казао је Кривокапић.

"У овом моменту потребно је да у први план поставимо економију, борбу са ковидом, као и истинску владавину права, тиме направимо заокрет од досадашње политике и окренемо се просперитету и бољитку Црне Горе", навео је мандатар.

Фокус на развојној економској политици

Кривокапић је поручио да ће фокус, поред слободе медија и функционалности правосуђа, бити на развојној економској политици, унапређењу конкурентности и одрживости јавних финансија, на здравој животној средини, доприносу у борби против наглих климатских промјена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању.

Кривокапић је у Парламенту казао и да уређивачка политика и професионални стандарди Јавног сервиса РТЦГ остају забрињавајући.

"Истовремено, случајеви убиства Душка Јовановића и оружаног напада на Оливеру Лакић још увек нису решени", додао је он.

​Мандатар се захвалио Европској унији и државама чланицама на помоћи који су до сада издвојиле.
"Желео бих да изразим велику захвалност Европској унији и свим њеним државама чланицама на до сада издвојеној хитној, најпре медицинској, а затим и финансијској помоћи Црној Гори, намењеној борби против пандемије ковида 19. Европска унија је на делу показала да Црну Гору види као део европске породице и ми ћемо са наше стране учинити све да јој се ускоро и формално прикључимо, са озбиљношћу у имплементацији обавеза које проистичу из преговарачког процеса", навео је он.

Доношење нових системских закона

Кривокапић је најавио доношење нових системских закона.

“Почев од приоритетних закона о пореклу имовине, лустрацији, Влади, Скупштини, планирању простора и изградњи објеката”, казао је Кривокапић.

Он је најавио да ће сви "дискриминаторски закони који су креирани са циљем остваривања партијских интереса, а на штету грађана и верских заједница бити преиспитани, измењени и допуњени, док ће њихове штетне одредбе, које деле и свађају грађане Црне Горе бити уклоњене".

Он је рекао да ће бити урађена ревизија и преиспитивање свих концесионих уговора.

”Доношење декларације о трајној забрани изградње малих хидроелектрана на црногорским водотоцима, као и измена Закона о енергетици”, најавио је Кривокапић.

Он је поручио да ће се влада залагати за беспоштедну борбу против корупције и криминала.

Кривокапић је најавио да ће се нова влада залагати за неговање добросуседских односа са државама окружења и искрено пријатељство са свим земљама.

"Препознати смо као простор са озбиљних импликацијама ризика транснационалног криминала. Повећаћемо безбедност нашег друштва хапшењем чланова криминалних организација, спречавањем тешких злочина, покренућемо финансијске истраге о пореклу имовине у свим очигледним случајевима несразмерне зараде", казао је он.

​Мандатар је поновио план за укидање Националног координационог тела (НКТ).

"Један од незаобилазних потеза нове Владе биће укидање НКТ-а, које нема законску основу и политички је креирано тело, те креирање стручног тела у складу са Законом. Стручно тело биће састављено од здравствених радника и стручних лица која ће имати приоритетни саветодавни задатак приликом доношења хитних мера и плана борбе против пандемије, како би се заштитило здравље становништва, али и очувала економија."
"Потребно је да повратимо поверење грађана дисциплином и препорукама које даје струка. Више неће бити селективног и дискриминаторског приступа", нагласио је он.

Посебан приоритет измене Закона о слободи вероисповести

Сви дискриминаторски закони, како је навео Кривокапић, биће преиспитани.

"Посебан приоритет Влада ће посветити изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, како би исправила неправду и штету коју постојећи Закон доноси грађанима и верским заједницама. Нова Влада ће спровести све мере и радње из своје надлежности како би створила предуслове за одржавање демократских, фер и слободних избора. Сређивање бирачког списка представља важан предуслов за то", казао је Кривокапић.

Рука нове Владе остаје испружена према цивилном сектору, поручио је мандатар.

Седам стубова нове Владе

Мандатар је представио седам стубова нове Владе:

  1. зелена економија
  2. дигитална тарнсформација
  3. регионална сарадња
  4. унапређење конкурентности
  5. социјална заштита
  6. друштво једнаких шанси
  7. доброта управљања - мерило рада Владе

Кривокапић је представио промене у министарствима.

"Наша жеља је да Црна Гора у догледно време буде и суштински еколошка држава, а промоцију концепта еколошке државе спроводићемо кроз сва министарства", казао је он.

Мандатар је истакао да медије доживљавају као перманентне партнере у комуникацији, конструктивне критичаре "који ће нам указати на то што би требало побољшати".

"Трудићемо се да наш однос са медијима буде транспарентан, што ће допринети развоју и спровођењу медијске политике која ће омогућити слободу изражавања и слободу медија у Црној Гори", казао је он.

​Дванаест министарстава и један потпредседник

Нова црногорска влада имаће 12 министарстава и једног потпредседника.

Потпредседник Владе биће једина страначка личност, лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Кривокапић је за министра унутрашњих послова предложио Сергеја Секуловића, одбране Оливеру Ињац, а спољних послова Ђорђа Радуловића.

Ресор финансија и социјалног старања водиће Милојко Спајић, капиталних инвестиција Младен Бојанић, а економског развоја Јаков Милатовић.

Кандидат за министра правде, мањинских и људских права је Владимир Лепосавић, здравља Јелена Боровинић Бојовић, а просвете, науке, културе и спорта Весна Братић.

За министра екологије, просторног планирања и урбанизма предложен је Ратко Митровић, а јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

На челу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде биће Александар Стијовић.

"Све су ове особе које су знањем, искуством, тимским духом, референцама и претходним резултатима пажљиво изабране и по свим критеријумима заслужиле да предводе поједина министарства", казао је Кривокапић.

​Кривокапић је додао да је једна од посебно привилегованих професија политички функционер и да је због тога можда и постала уносна професија.

"Привилегије морају одговарати само потребама државе, као у свакој демократској земљи, и зато је пензионисани премијер само пензионер", навео рекао је мандатар.

© Sputnik / Небојша ПоповићПредседник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе
Кривокапић представио програм и кабинет: Добили смо мандат за промене, не за замене /фото/ - Sputnik Србија
Председник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе

Медојевић тражио паузу због примедби на експозе, Кривокапић поручио да ће влада бити изгласана

Представљање програма каснило је скоро сат времена због примедбе посланика Демократског фронта Небојше Медојевића који је тражио паузу.

Пошто је председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио седницу и усвојио дневни ред Медојевић је саопштио да се нису стекли услови да се расправља о предлогу програма владе.

Бечић је рекао да је било времена за интервенције, да је експозе достављен два дана пре почетка седнице.

"Колегијум смо имали био је представник ПзП (Покрета за промене). Остављено је да мандатар изнесе програм, а на нама да се изјаснимо и о програму и саставу владе. До овог тренутка Скупштина није добила примедбе на експозе и не видим да би седница Колегијума нешто променила", рекао је Бечић.

Медојевић је тражио паузу јер има примедбе на експозе.

"Ако не желите да дате паузу, увешће се нови начин управљања парламентом који није добар", рекао је Медојевић.

Мандатар Здравко Кривокапић рекао је да "овај програм није могао да буде другачији".

"Они који немају податке немају право да се играју подацима. Да ли је ово семинарски рад то нека процени неко други. Ово је оно што се у овом тренутку могло урадити", рекао је Кривокапић.

Поручио је да ће ова влада сигурно бити изгласана.

"Није мањинска већ влада народа. Тражили смо да не будемо критиковани, ако очекујете резултате онда нас. Орочите на шест месеци", рекао је Кривокапић и додао да ће Влада у фебруару направити програм рада за 2021. годину.

Посланик Марко Милачић позвао је да кандидати за министре дођу из Белог салона у пленарну салу и "да им ту каже ко шта има да им каже".

"Народ Црне Горе више не жели паузу. Овде нисмо ни због Милачића, Медојевића, ни због Ђукановића већ због грађана Црне Горе", рекао је Милачић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала