Трампов жесток напад на власнике друштвених мрежа: Стопира војни буџет

© Фото : Public domain / Official White House Photo / Andrea HanksДоналд Трамп дочекује председнички хеликоптер, Вашингтон, САД
Доналд Трамп дочекује председнички хеликоптер, Вашингтон, САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трумп обавезао се да ће ставити вето на Закон о одобрењу националне одбране (НДАА), којим се утврђује војни буџет за 2021. годину, уколико не буде укинута мера која штити компаније у чијем су власништву друштвене мреже од одговорности за кориснички садржај.

Трамп тражи да се елиминише претња националној безбедности на друштвеним мрежама, обећавајући да ће ставити вето на војни буџет уколико одредба којом су друштвени медији заштићени од одговорности не буде укинута.

Председник је на Твитеру објавио серију објава у којима указује да параграф 230. Закона о комуникацијама који штити друштвене медије од тужби представља „озбиљну претњу“ америчкој националној безбедности и интегритету избора.

​Наша земља никада не може бити сигурна ако дозволимо да се ствари не мењају.

„Зато је врло опасно и неправедно ако параграф 230 којим се омогућава привилегована позиција друштвених мрежа не буде у потпуности укинут.

Трамп је и пре избора више пута указивао да је параграф 230. поменутог закона веома проблематичан и да отвара пут цензури и пристрасности и позивао законодавце да измене или укину одредбу.

Он тражи да платформе друштвених мрежа буду одговорне као „издавачи“ корисничког садржаја, а не да им је одредбом омогућена заштита од тужби. 

Иако је председник у мају потписао извршну уредбу којом се покушава укинути заштита компанија друштвених мрежа, директива заправо није укинула спорни параграф 230, већ је само садржавала позив Савезној комисији за комуникације да „разјасни“ значење одредбе.

Компаније као што су Твитер и Фејсбук заштићене су од законске одговорности за садржај који постављају њихови корисници, у оквиру параграфа 230 закона о комуникацијама из 1996. године, зато што се сматрају "платформама" а не "издавачима" који могу да буду тужени за садржај.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала