Једна награда је и даље недостижна за Новака Ђоковића — и он није крив за то

© AP Photo / АР/Frank AugsteinНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако многи сматрају да је Новак Ђоковић један од најпоштенијих играча у историји тениса, фер-плеј награду године никада није освојио.

Несрећна судбина српског тенисера наставиће се и у 2020. години, након што је Асоцијација тениских професионалаца (АТП) објавила најновије номинације.

Новак Ђоковић годинама уназад важи за играча који најчешће признаје судијске грешке на своју штету, а притом је један од оних који су увек „велики у поразу“.

Ипак, АТП ни ову годину не сматра да је он тај који заслужује фер-плеј награду – па чак није ни номинован за исту.

Уместо Србина на листи за освајање „Стефан Едберг“ фер-плеј награде налазе се четири тенисера: Рафаел Надал (Шпанија), Џон Милман (Аустралија), Дијего Шварцман (Аргентина) и Доминик Тим (Аустрија).

Уколико Надал, тренутно други тенисер планете, поново освојио престижну награду, ово ће бити 17. година у низу како или он или Роџер Федерер добијају поменуту част.

Од претходних 16 пута, пак, Надал није доминирао, већ је то чинио Швајцарац, који је био победник невероватних 13 пута.

То неће моћи да буде ове јер је годину, изузев учешћа на Аустралијан опену, „преседео“ због две операције колена.

Један од разлога због којег најбољи тенисер планете можда није упао у најужи избор је тај што је на УС опену дисквалификован због ненамерног напуцавања линијског судије у врат.

Наравно, ненамерно.

Новак је ове године неретко био „на тапету“ због бројних потеза ван терена, али је барем исто толико – ако не и више – добијао похвале за разне акције помоћи.

Ипак, престижна награда која носи име по чувеном шведском тенисеру се „мери“ по томе шта се дешавало на тениским теренима, а не ван њих...

Додуше, ни то није сигурно.

Јавност годинама већ покушава да протумачи тачне, или барем иоле тачне критеријуме за додељивање фер-плеј награде, те да одгонетне зашто Ђоковић баш никада у каријери није успео да буде „спортсмен“ сезоне.

Да ли ће Рафа одбранити „трофеј“ или ћемо после 16 година добити неког новог „шампиона“?

Далеко од тога да „Бик са Мајорке“, Дијего, Доминик и Џон нису заслужили да буду у најужем избору, али оно што јавност више занима од тога ко ће освојити овогодишњу фер-плеј награду је то када ће Новак Ђоковић освојити своју прву.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала