Мађарски посланици: Ситуација у западној Украјини личи на грађански рат

© Фото : Security Service of UkraineПрипадник Службе безбедности Украјине
Припадник Службе безбедности Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Украјине својим акцијама у Закарпатју (област у западној Украјини) створили су „ситуацију грађанског рата“, тврде посланици Европског парламента из мађарских партија „Фидес“ и Хришћанско демократске народне партије у свом саопштењу.

Служба безбедности Украјине саопштила је раније да је извршен претрес функционера добротворног фонда у Закарпатској области због могућег мешања у унутрашње ствари земље и код њих пронашла агитационе материјале за „Велику Мађарску“. Украјински медији наводе да су специјалне службе извршиле претрес куће шефа локалне Партије Мађара Василија Брензовича. Као резултат инцидента, амбасадорка Украјине у Мађарској Љубов Непоп позвана је у МИП Мађарске где јој је изражен протест.

У саопштењу посланика је саопштено да ово сматрају срамотом и да дубоко осуђују коришћење репресивних снага Украјине против лидера и организација мађарских општина у Закарпатју. Посланици сматрају ово политички мотивисаним нападом, усмереним на заплашивање и вршење притиска.

Напете односе последњих година Кијева и Будимпеште изазвало је усвајање украјинског закона о образовању, који предвиђа значајно смањење образовања на језицима националних мањина. Ово се нимало није свидело Мађарској, због Закарпатја, где у значајном броју живе етнички Мађари.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала