„Рат“ се наставља: Хиљаду кинеских истраживача отишло из Америке

© AP Photo / Julio CortezЊујорк
Њујорк - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од хиљаду кинеских истраживача отишло је из САД услед акција власти против наводне крађе технологије, саопштили су амерички званичници.

Џон Демерс из министарства правде је на догађају који је организовао Аспен институт рекао да су истраживачи напустили земљу након што је министарство покренуло више кривичних процеса против држављанина Кине оптужених за индустријску и технолошку шпијунажу, преноси Ројтерс.

Други званичник из министарства правде је навео да ово није иста група као она о којој је Стејт департмент говорио у септембру, када је саопштио да су САД укинуле визе за више од хиљаду држављанина Кине у склопу мера које је донео председник Доналд Трамп. Он је тада забранио улазак у земљу за студенте и истраживаче за које се сматра да представљају ризик по безбедност земље.

Овај званичник је рекао да америчке власти верују да су истраживачи који су сада напустили земљу повезани са кинеском народноослободилачком војском. Он наводи да су ови истраживачи напустили САД након што је у јулу ФБИ спровео истрагу у више од 20 градова широм земље, а Стејт департмент затворио кинески конзулат у Хјустону.

Вилијам Еванина директор Националног контраобавештајног и безбедносног центра је на истом догађају рекао да се на мети кинеских агената већ налазе чланови администрације новоизабраног председника према медијским пројекцијама Џозефа Бајдена, као и људи блиски његовом тиму.

Односи између САД и Кине знантно су се погоршали током мандата Доналда Трампа због различитих спорова, од питања трговине и техологије, преко ситуације у Хонгоконгу, као и због пандемије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала