У Русији се тренутно развија најмање десет вакцина против ковида

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра држи ампулу са вакцином против ковида 19 "ЕпиВакКорона"
Медицинска сестра држи ампулу са вакцином против ковида 19 ЕпиВакКорона - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији се данас развија још најмање 10 препарата осим постојећих вакцина против вируса корона Центра „Гамалеја“, Центра „Вектор“ и Центра „Чумаков“, изјавила је директорка Савезне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова.
„Данас се у земљи развија најмање њих 10“, рекла је Попова у интервјуу за телевизију „Русија 1“, одговарајући на питање колико се још вакцина развија у Русији, поред три које су већ познате.

Она је прецизирала да Центар „Вектор“ (научни центар Роспотребнадзора) развија још три вакцине.

„Надамо се да ће бити врло успешне. Ту је комбинована вакцина против грипа и вируса корона. Заснована на вирусу морбила. Данас се спроводи читав низ развоја“, објаснила је Попова.

Она је истакла да је период испитивања „Векторове“ вакцине „ЕпиВакКорона“ од тренутка имунизације добровољаца шест месеци.

„Да би се изабрало три хиљаде, треба да се тестира и разговара са много већим бројем људи“, објаснила је директорка Роспотребнадзора.

Како је навела, клиничка испитивања спроводе на осам клиничких локација у Московској области у Казању, Тјумењу и Калињинграду.

„Морамо да вакцинишемо 3000 особа. То није толико много, тако да сам сигурна да ћемо је (вакцинацију) спровести за врло кратко време“, констатовала је Попова.

Вакцина „ЕпиВакКорона“

Подсетимо, у октобру је председник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“. Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра.

Министарство здравља Русије издало је 18. новембра дозволу центру „Вектор“ за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине против вируса корона „ЕпиВакКорона“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала