Украјина забранила речну пловидбу бродовима под руском заставом

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински посланици током заседања Врховне раде
Украјински посланици током заседања Врховне раде - Sputnik Србија
Пратите нас
Врховна Рада Украјине усвојила је Закон о унутрашњем водном саобраћају којим се забрањује пловидба рекама унутар земље бродовима који плове под руском заставом.

Закон је подржало 276 парламентараца од потребних 226. Унутрашњи речни пловни путеви Украјине укључују реке Дунав, Дњепар и Дњестар.

„Забрањен је улазак у унутрашње пловне путеве Украјине: бродовима који плове под заставом државе-агресора; бродовима који припадају држављанима државе-агресор или пословним субјектима регистрованим на територији државе-агресора, или физичким и правним лицима према којима су уведене специјалне економске и друге рестриктивне мере (санкције) у складу са Законом Украјине о санкцијама“, наводи се у тексту закона.

​У јануару 2015. године Рада је усвојила изјаву којом се Руска Федерација назива „земљом-агресором“. Русија негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Према речима министра за инфраструктуру Украјине Владислава Криклија, усвајање овог закона омогућиће оживљавање најјефтинијег и еколошки најприхватљивијег начина испоруке робе – речног превоза – и створити ефикасну речну логистику. Министар сматра да ће нови закон повећати промет робе на 30 милиона тона годишње са економским ефектом за државу од 13-16 милијарди гривна (450-565 милиона долара) годишње, побољшати конкуренцију на тржишту, повећати инвестиције и отворити радна места.  

Документ предвиђа оснивање државног фонда за развој унутрашњих пловних путева како би се обезбедило одговарајуће техничко стање бродова.

Нови закон такође подразумева стимулисање бродоградње и обнављање предузећа, увођење слободног проласка кроз уставе и делимично изузеће бродова за унутрашњу пловидбу од плаћања такси у морским лукама.

Документ још треба да потпише председник Украјине. Планирано је да закон ступи на снагу 1. јануара 2022. године, а један број чланова овог закона – три године од дана објављивања документа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала