Вештачка интелигенција решила проблем стар 50 година

CC0 / / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Један стари и врло комплексан научни проблем, који је у вези са понашањем и структуром протеина, добио је решење након педесет година неуспешних покушаја. До разрешења је дошао систем вештачке интелигенције, што још једном указује колико би важно могло да буде место које ће АИ у блиској будућности заузимати у свету науке.

У питању је „Дип мајнд“, британска АИ компанија, која већ годинама демонстрира системе вештачке интелигенције који су успешни у играма као што су шах и Го, и то не само успешни, већ неупоредиво бољи од људских играча.

Ту се ипак није радило само о забави, будући да су системи тренирани за озбиљније задатке, попут решавања научних загонетки. Проблеми у које се умешала вештачка интелигенција укључивали су и проналажење нових начина лечења неких болести, а тврди се да је „Алфафолд АИ енџин“ у томе и успео, преноси „Пи-си прес“.

Научници већ педесет година покушавају да одгонетну како протеини долазе до тродимензионалних структура, а број потенцијалних конфигурација је био толико велики да је решење изгледало немогуће.

Проблем је постао познат као „проблем протеинског савијања“, а решење би донело револуцију на пољу медицине, будући да би одгонетање проблема омогућило откривање нових лекова.

„Дип мајнд“ је коначно понудио решење, а у експерименту је коришћена нова „дип лрнинг“ архитектура за „Алфафолд“, уз помоћ које се предвиђа молекуларна структура која се крије испод „пресавијених делова протеина“, преноси Б 92.

Резултати још увек нису објављени, али заинтересовани могу да прочитају делове који су објављени под насловом „High Accuracy Protein Structure Prediction Using Deep Learning“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала