Зашто је велики део оптужнице против Тачија још увек тајна?

© AP Photo / Visar KryeziuХашим Тачи се обраћа народу у Глогоњу на КиМ
Хашим Тачи се обраћа народу у Глогоњу на КиМ - Sputnik Србија
Пратите нас
Велики део оптужнице против лидера ОВК, Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, који се тиче конкретних радњи, локација и жртава за које се терете и даље су тајни и носе ознаку – (редакција).

Разлози за тајност наведени су у одлуци судије за претходни поступак Специјализованих већа Косова о потврђивању оптужнице, а тичу се опасности њиховог утицаја на сведоке и жртве, опасности да ће извршити нова кривична дела, те да ће преко својих присталица наставити да подривају рад тог суда и ометају истраге и поступке, преноси Танјуг.

Што се тиче утицаја и притисака на жртве, сведоке и наводне саучеснике, судија је имао у виду ауторитет осумњичених и њихов утицај на Косову, који би им, како сматра, омогућио да организују подршку присталица.

Преко присталица, утицањем на сведоке и жртве они би могли да опструишу истраге и поступак који се води против њих.

Судија је такође имао у виду тврдње тужилаштва да су покушали да косовским законом укину Специјализована већа и ометају претходне и садашње поступке.

Што се тиче опасности да не почине нове злочине, судија је приметио да су „они оптужени као део удруженог злочиначког подухвата чије су мете били противници ОВК“.

„Разматрајући тврдње тужилаштва да су покушали да опструишу поступке и свеопшту климу застрашивања која је урушила случајеве против бивших припадника ОВК, судија је утврдио да постоји велики ризик да се изврши насиље над особама за које осумњичени сматрају да су њихови противници“, наводи се у одлуци.

Судија сматра да је тужилаштво показало да постоје изузетне околности, које оправдавају привремено неоткривање идентитета сведока и жртава, све док не буду предузете одговарајуће заштитне мере.

Како ће бити заштићене жртве и сведоци и колики ће их се појавити пред судом биће познато у наредном периоду.

У случају против Саљиха Мустафе, који је ухапшен 25. септембра и изручен Хагу, судија је наредио да им Регистар додели псеудониме бројевима.

Тачију и осталима након што су ухапшени 4. и 5. новембра, уручена је редигована оптужница, каква је објављена и у јавности, због чега су и они и њихови адвокати негодовали током првог појављивања пред судијом.

Доказни материјал који прати оптужницу, према одлуци судије, требало би да буде достављен оптуженима најкасније 30 дана од њиховог првог појављивања, али и он ће, како наводи, бити редигован према потреби.

То значи да тужилаштво током обелодањивања својих доказа може одбрани оптужених да не доставља материјале без редакција, уколико процени да је то неопходно.

О заштити доказа и мерама које се предузимају одлучује судија.

Редакције из оптужнице односе се на локације које су посећивали оптужени а на којима је извршен велики број злочина из оптужнице, такође на имена жртава, али и њихове изјаве или конкретне радње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала