Злоћудне америчке најаве о судбини Републике Српске: НАТО спасава себе у Босни

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENЕУФОР
ЕУФОР - Sputnik Србија
Пратите нас
Сигнали из Америке да би распад Босне и Херцеговине довео до пропадања НАТО обична су медијска пропаганда и покриће за успостављање унитарне БиХ са циљем демонтирања Републике Српске.

То је коментар професора др Митра Ковача, генерал-мајора у пензији и директора Евроазијског безбедносног форма поводом изјаве професора универзитета „Џон Хопкинс“ у Вашингтону Данијела Сервера да ће нова администрација у Америци морати да ојача БиХ.

По Серверу, наиме, распад БиХ ојачао би сецесионисте под покровитељством Русије, не само на Балкану већ и у Украјини, Молдавији и Грузији, и проузроковао даље пропадање НАТО савеза...

Опасне поруке за Српску – наводна брига за НАТО и БиХ

„Наравно да је то претеривање. Будућност НАТО-а било каквим решењем у БиХ није угрожена. Овде је реч о искључивости екстремиста из НАТО, који поручују да не желе нигде на евро-атланском простору да осете присуство било какве дуге силе“, коментарише др Ковач.

Да ли се, каже наш саговорник, ради о Кини или Русији није битно, они желе да све имају под својом контролом.

„У суштини, оваквим изјавама се прикривају будуће стратешке намере НАТО-а везане за унизаритацију БиХ и умањења права конститутивних народа и слабљење позиције РС“, сматра наш саговорник.

Шта се крије иза свега

Професор са Факултета безбедности др Предраг Ћеранић уверен је да се иза свега крије позив НАТО-у да се снажније ангажује у БиХ.

„Уколико би се појавила солуција распада БиХ, НАТО би морао да интервенише како би оправдао своје постојање и како не би створио утисак у широј јавности да се НАТО савез осипа“, оцењује Ћеранић.

Он подсећа да је агресија на СРЈ била добар показатељ да је НАТО морао да демонстрира своју силу како би оправдао своје постојање, јер је чињеница да шта год да је српска страна тада нудила, они би одбили.

„Унапред је било планирано да НАТО војно интервенише, да би обезбедио свој опстанак, јер после нестанка Варшавског пакта све се гласније постављало питање улоге НАТО. И зато је било потребно наћи начин да очувају Алијансу. Другим речима – требало је да нас бомбардују, да би се НАТО сачувао“, објашњава Ћеранић.

Злоћудна најава из Америке

Према његовим речима, ово што се сада изговара је злоћудно указивање да би НАТО требало да интервенише у БиХ ако се нађе иоле озбиљан повод како би поново оправдао своје постојање.

Сервер је говорио и о томе да је неопходна и реформа Изборног закона која би требало да развласти етички утемељене политичке странке. Он је то рекао  за „Аваз“ уз коментар да ће реконструкција или реформа Дејтонског споразума сигурно бити један од задатака Џоа Бајдена када дође на чело САД. Додао је и да би парламент БиХ требало да бира једног председника и два потпредседника државе, те да се стриктно мора ограничити право на витални национални интерес.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала