Kомисија за концесије БиХ нема надлежности над имовином на територији Српске

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСрпски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Све активности које су предузеле институције Републике Српске у вези са реализацијом пројекта „Горња Дрина“ у складу су са њиховим уставним и законским надлежностима, а изјаве Џаферовића и других бошњачких политичара само су део лошег политичког маркетинга, поручено је из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

„Комисија за концесије БиХ нема надлежности над имовином која се налази на територији Републике Српске, и то би требало да зна врли и искусни правник, како сам себе назива Шефик Џаферовић, као што би требало да зна и да БиХ нема имовину, што јасно пише у Устав БиХ, односно Анексу четири Дејтонског споразума, у којем су побројане надлежности заједничких органа БиХ, док све остале припадају ентитетима“, истакли су у одговору из кабинета српског члана Председништва на питање Срне да прокоментаришу Џаферовићеву изјаву да је у припреми „правна реакција БиХ на договор Србије и Републике Српске о градњи хидроцентрала на реци Дрини“.

Из кабинета наглашавају да је реакција у име БиХ немогућа јер она нема право на то и Џаферовићева изјава је само „'лично мишљење' 'врлог' правника, бошњачког члана Председништва БиХ“.

У одговору се подсећа да је Законом о концесијама БиХ из 2002. године основана Комисија за концесије БиХ која делује у својству Комисије за доделу концесија БиХ када обавља функције и врши овлаштења у вези с доделом концесија које су у искључивој надлежности БиХ, те да су надлежности БиХ прописане чланом три Устава БиХ који носи назив „Надлежности институција БиХ“.

„Закон о концесијама БиХ на које се позивају поједини политичари из реда бошњачког народа на прецизан начин регулише надлежности када је надлежна БиХ односно када је реч о заједничкој надлежности БиХ и Републике Српске, ФБиХ или Брчко Дистрикта. Наведеним законом се утврђују услови под којима се домаћим и страним правним лицима могу додељивати концесије у секторима који су, по Уставу и законима БиХ, у надлежности БиХ, као и када се концесионо добро простире на граници Федерације БиХ и Републике Српске“, појашњава се у одговору из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Из кабинета су нагласили да се концесионо добро, односно део реке Дрине налази на територији Републике Српске, не простире се на територију другог ентитета, те да забрињава чињеница да поједини политичари из бошњачког народа на један острашћен начин позивају и именују неке институције БиХ као што је и наведена комисија а притом саме институције се не изјашњавају јер познају законске прописе и свесни су да је ово питање јасно.

„Позивање на високог представника с циљем подизања медијског пресинга и навођење појединих пресуде Уставног суда БиХ те њихово екстензивно тумачење под којим се под одређене правне институте може подвести све оно што неки политичар мисли или жели и што му у том тренутку одговара је веома опасан преседан“, истиче се у одговору.

Из кабинета су нагласили да реализација пројекта Хидроенергетског система „Горња Дрина“, којим је предвиђена изградња хидроцентрала Бук Бијела, Фоча и Паунци представља озбиљан енергетски ресурс и од врхунског интереса је за грађане Републике Српске, посебно становника тог краја и његовом реализацијом биће омогућен економски раст и отварање нових радних мјеста.

„Очигледно је да све што доприноси бољем животу грађана Републике Српске, јачању енергетског и економског сектора изузетно смета појединим бошњачким политичарима и изазива нервозу да одмах позивају у помоћ и високог представника и његову интервенцију. То довољно говори у каквој земљи живимо. Када се човек нађе пред недоумицом о исправном и неисправном, његово понашање обликује његов карактер и његова савјест. Tако је очигледно у овом случају и код Џаферовића“, истакли су из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала