Члан бугарско-македонске историјске комисије: Напредујемо као пуж

© AP Photo / Boris GrdanoskiНова табла: Република Северна Македонија
Нова табла: Република Северна Македонија - Sputnik Србија
Пратите нас
Ангел Димитров, копредседавајући бугарско-македонске комисије за историјска и образовна питања, изразио је жаљење због неуспеха у постизању споразума са македонском страном. Како каже представник званичне Софије, помака нема.

Једанаести састанак експерата комисије одржан је 3. децембра, а стране су, путем видеовезе, покушале да се договоре о употреби термина „македонски“ у записницима са неколико претходних састанака.

Према речима Димитрова, македонске колеге су након деветог састанка престале да потписују документа са тих састанака и инсистирале су да се појам „македонски“ појављује свуда у протоколима. Изразио је наду да ће следеће године чланови комисије успети да се договоре како би било могуће учинити оно што је предвиђено Уговором о пријатељству, добросуседству и сарадњи из 2017. године.
Једна од порука са протеста у Скопљу. - Sputnik Србија
Закувава се у Скопљу: Покушај рушења Заева до 15. децембра — због бугарског питања /видео/

Бугарски стручњаци укупно имају 14 примедби према македонској страни у вези са заједничким историјским чињеницама и личностима. Један од коментара се односио на личност цара Самуила, који је владао крајем 10. и почетком 11. века и дуги низ година се супротстављао Византији. Обе стране сматрају да је владар део њихове националне историје.

Као што је Димитров рекао, упркос чињеници да су стране постигле договор да се заједнички обележавају празник њему у част, још увек не могу да одобре заједничку изјаву комисије која би требало да буде послата владама обе државе.

„Испоставило се да није било никаквих резултата нашег једанаестог састанка. У нашем раду нема ни најмањег помака. Завршавамо годину, завршавамо једанаести састанак, али испоставило се да се крећемо споро као пуж“, рекао је Димитров.
Свет са Спутњиком - Sputnik Србија
Хоће ли Македонци морати да пристану на уцене Бугарске? /видео/

Заједничка комисија за историјска и образовна питања основана је након потписивања Уговора о пријатељству, добром суседству и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније 2017. године. Током рада стручњаци би требало да разјасне историјске спорове и договоре се о историјским чињеницама у школским уџбеницима.

Као што је Министарство спољних послова Бугарске раније саопштило, македонска страна је једнострано обуставила састанке комисије прошле јесени због предстојећих парламентарних избора. Састанци су настављени тек у новембру ове године.

Министарство је објаснило да су оклевање македонских колега да раде заједно, као и искривљена историја Бугара у македонским уџбеницима, говор мржње у медијима и одбијање да се сложе са бугарским пореклом македонске нације и језика, постали препрека због које је Софија блокирала почетак преговора за приступ суседа Европској унији.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала