И гастарбајтери морају да плате порез у Србији, али не сви

© Depositphotos.com / GregoryleeНовчанице у еврима
Новчанице у еврима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Резиденти Србије, било да зарађују у земљи или у иностранству, плаћају порез у домовини, поручује Министарство финансија.

С обзиром на то да запослени на привременом раду ван матице имају право на порески кредит, а Србија има и бројне уговоре о избегавању двоструког опорезивања, у пракси су малобројни они који су дужни и српским финансијама.

Право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду коју је остварио, у пракси значи да порез у Србији мора да плати само радник запослен у држави која зараде опорезује нижом стопом од Србије. Наши прописи прецизирали су да је износ овог намета 10 процената. То значи да су у обавези да део пореза у Србији плаћају они где је ова стопа нижа. Закон предвиђа и горњу границу, такав кредит не може бити виши од пореза који би се на такву зараду платио у Србији. На порески кредит имају право гастарбајтери на раду у свим државама.

"Резиденти Републике Србије обвезници су пореза на доходак по основу прихода које остваре у Србији и у иностранству, што је решење које се примењује у највећем броју савремених држава", објашњавају у Министарству финансија, преносе Вечерње новости.

Сходно томе, додају - и зараде које остваре резиденти Србије по основу рада код страних послодаваца у иностранству, опорезују се у Србији.

"Без обзира на то да ли Србија примењује уговор о избегавању двоструког опорезивања са државом у којој је наш резидент запослен код страног послодавца, наш резидент има право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду коју је остварио, с тим да такав кредит не може бити виши од пореза који би се на такву зараду платио у Републици Србији", наводе.

Када је реч о уговорима о избегавању двоструког опорезивања, постоје два модела. Они потписани последњих година углавном предвиђају порески кредит, решење и из нашег закона, док неки старији гарантују изузимање.

"Постоје и уговори о избегавању двоструког опорезивања у којима је предвиђена примена метода изузимања. Према тим уговорима наши резиденти немају обавезу плаћања пореза на доходак у Србији по основу зарада које су остварили код страних послодаваца у државама са којима су такви уговори закључени", истичу у Министарству финансија.

Доприносе не морају да плаћају

Гастарбајтере плаћања доприноса за социјално осигурање, а то су и пензијско, здравствено и за случај незапослености, амнестирају закони који уређују ову област.

"Држављани Србије запослени у иностранству код страног послодавца нису осигураници на обавезно социјално осигурање по основу зараде коју остварују од тог страног послодавца. За лица која нису осигураници према домаћим прописима, не постоји обавеза обрачунавања и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање. Сходно наведеном, наши држављани запослени код страних послодаваца у иностранству немају обавезу плаћања доприноса", кажу у Министарству финансија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала