Нова оптужница, стари принцип: Још један корак уназад у случају убиства Оливера Ивановића

© AP Photo / Bojan SlavkovicОливер Ивановић
Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Поновљено суђење оптуженима за убиство Оливера Ивановића, по трећој, измењеној оптужници, које је требало данас да се одржи у посебном одељењу Основног суда у Приштини одложено је за 11. новембар из процедуралних разлога. Адвокат Небојша Влајић, некадашњи бранилац покојног Ивановића, истиче да је реч о новој оптужници а не о допуњеној.

Он за Спутњик подсећа да је јавни тужилац одавно поднео првобитну оптужницу на израду и дораду јер није била добра. Како објашњава данас је требало да се одржи припремно рочиште али пошто оптужница није преведена са албанског на српски језик, судија је померио претрес за 11. новембар.

Ово је нова оптужница а не модификована

„Ова оптужница је практично нова без обзира што врло личи на претходне. У чему је разлика у све три оптужнице мислим да не знају ни сами адвокати. Мислим да је сада разлика у овој трећој у односу на остале у томе што су сви оптужени стрпани заједно да буду чланови организоване криминалне групе. У предходним је неко био оптужен да је помагао у убиству или га омогућио на неки начин. а сада су сви оптужени да су саизвршиоци“, објашњава адвокат Влајић.

Према његовим речима, данас је овако модификована оптужница требало да се прочита и да адвокати одбране кажу шта имају, а судија да да рок од 30 до 40 дана да поднесу приговоре.

Влајић каже и да су из ове треће оптужнице избачена нека имена која су била у претходним.

Иде се корак уназад а не ка откривању налогодавца

Милена Поповић, супруга покојног Оливера Ивановића за Спутњик каже да  је се свакодневно шокира информацијама да се стално дешава нешто због чега цео процес тапка у месту.

„Имам осећај да се све враћа уназад. Имамо две измењене оптужнице, промене тужиоца и неке ствари које очигледно имају за циљ пролонгирање процеса. Мислим да је за све важно да добијемо информацију ко су убице а пре свега ко су налогодавци. То је најзначајније“, каже супруга покојног Ивановића.

Како истиче, за њу је највећи шок су свему овоме да је дугогодишња сарадница и секретарица Оливера Ивановића Силвана Арсовић по новој оптужници окривљена за теже дело него што је то био случај у претходним.

„Она је сада директни учесник у убиству што је тотални апсурд и за шта одговорно тврдим да не може да буде тачно и да је далеко од истине. Али кажем чекаћемо 11. новембар и видећемо шта ће се десити, тада ћу ићи доле и надам се да неће поново бити одложено“, каже наша саговорница.       

Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са више хитаца у леђа док је улазио у просторије своје странке у Косовској Митровици.

Правне контрадикторности оптужница

Скоро две године касније, 2. децембра 2019, косовско специјално тужилаштво подигло је прву оптужницу. До сада је одржано само једно припремно рочиште 11. фебруара 2020, након што је прво заказано 30. децембра 2019. одложено, јер је тадашњи тужилац Суљ Хоџа, који је у међувремену пензионисан, доставио нову, измењену оптужницу. Оптужница није била преведена на српски, а одбрана је затражила превод на матерњи језик оптужених. Друго припремно рочиште осумњиченима за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП, које је требало да се одржи 16. марта, одложено је због пандемије корона вируса.

У процесу који се води пред косовским специјалним судом, оптужено је шест Срба - Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић. Тројица који нису доступни косовским органима - Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и Жељко Бојић нису на оптужници, јер косовско правосуђе не дозвољава суђење у одсуству. Њихова имена помињана су у истрази убиства.

Оптужница је враћена специјалном тужилаштву на уређење - односно треба да се утврди време, место и начин извршења кривичног дела и потврди да ли има основање сумње да су лица којима се стављају на терет кривична дела заиста то и учинила.

За разлику од претходних оптужница овој новој је додато и дело злоупотреба службеног положаја, а оптужници обухвата и два Н.Н. лица, што у предходним није био случај.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала