Одликовање руском уметнику, аутору мозаика у Храму Светог Саве

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICНиколај Мухин
Николај Мухин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић уручио је данас Орден српске заставе првог степена руском уметнику Николају Мухину, којег је одликовао за мозаично украшавање Храма Светог Саве и нарочите заслуге у развијању односа између Србије и Русије.

Председник је то одликовање доделио Мухину поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра, а орден му је уручио данас на свечаности у згради на Андрићевом венцу, у складу са свим епидемиолошким мерама.

Вучић је изразио велику захвалност Мухину на свему што је урадио за Србију.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Александар Вучић уручио је данас Орден српске заставе првог степена руском уметнику Николају Мухину, којег је одликовао за мозаично украшавање Храма Светог Саве и нарочите заслуге у развијању односа између Србије и Русије.
Одликовање руском уметнику, аутору мозаика у Храму Светог Саве - Sputnik Србија
Председник Александар Вучић уручио је данас Орден српске заставе првог степена руском уметнику Николају Мухину, којег је одликовао за мозаично украшавање Храма Светог Саве и нарочите заслуге у развијању односа између Србије и Русије.
„Обично када политичари о томе говоре, или претерају, или то раде због себе. Ви сте урадили нешто за нашу земљу што нисам видео нигде на свету, што оставља траг вашег дела, ваших руку. Људи се диве лепоти нашег храма и не знајући колико је труда, дисциплине и рада било потребно за ту лепоту“, рекао је Вучић.

Председник је додао да сам „понешто зна“ о томе колико је тај рад био напоран, колико је година требало, као и готово надчовечанских напора да се направи најлепши храм на свету.

Вучић је рекао и да је обишао пола света, али да никада није видео тако урађену и уређену унутрашњост неког храма, преноси Танјуг.

„То сте могли само Ви, вашом посвећеношћу и дисциплином, да успете, али додали сте и љубав према Србији, коју одмах после Русије волите највише. Ја сам вам на томе веома захвалан. Добијањем овог ордена имате једну обавезу више, а то је, пошто сада имате своју прву отаџбину Русију, и другу Србију, да бринете о нама, а ми ћемо вам увек остати захвални“, поручио је председник руском академику.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМинистар спољних послова Никола Селаковић и руски уметник Николај Мухин да додели Ордена српске заставе првог степена
Одликовање руском уметнику, аутору мозаика у Храму Светог Саве - Sputnik Србија
Министар спољних послова Никола Селаковић и руски уметник Николај Мухин да додели Ордена српске заставе првог степена
Вучић је подсетио да је Мухин имао прилику да ради највећи део посла у време преминулог патријарха Иринеја, човека који је, истиче, имао визију, који је био „обичан, добар Србин“ и који је бринуо о српском народу и о томе шта ће остати иза њега.

„Захваљујући вама двојици, имамо велелепни храм, али и најбоље односе између Србије и Русије. Верујем да могу бити само бољи у у будућности. Ја који не посећујем цркву сваки дан, што би ми владика Стефан пребацио, а и патријарх би рекао да треба чешће да идем, дођем у храм Светог Саве станем и гледам и не бих излазио. То је наша нова Света Софија целог православног света“, нагласио је председник Србије.

Вучић је казао да је Мухин заслужио и већу захвалност српског народа и државе, додајући да је ово признање мали начин да кажемо да нећемо никада заборавити његово дело и оно што је урадио за српски народ.

Мухин: Орден велика част за све који су радили на мозаику

Орден српске заставе првог степена за мене је велика част, каже руски уметник Николај Мухин и наводи да је то одликовање велика част, коју дели са око 300 уметника из руске Академије уметности, који су били ангажован на мозаичном украшавању београдског храма.

„Они су моје колеге и пријатељи, који су радили према мојим цртежима и поставили 50 милиона коцкица...уз божју помоћ и молитве почившег патријарха српског Иринеја, ми смо овај посао и завршили“, рекао је Мухин за Танјуг.

Мухин, који је 2014. победио на конкурсу за избор пројекта за унутрашње уређење тог храма, каже да су припреме за радове биле озбиљне и да је све било добро осмишљено.

„Први пут сам био у Србији 1994. године и од тада сам почео да проучавам уметност средњовековне Србије, фреске, тако да сам у тренутку почетка радова у храму био потпуно спреман“, рекао је Мухин.

О недавно преминулом патријарху Иринеју говорио је веома емотивно и изразио задовољство што је дочекао завршетак радова на мозаику.

Навео је да је и сам патријарх био изузетно задовољан изгледом мозаика.

„Када смо скинули скеле, патријарх је рекао: ‘Немам речи’. Веома сам срећан јер сам толико желео да он види овај храм без скела и то се и десило“, испричао је Мухин коме је одликовање додељено поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра.

Мухин је члан Руске академије уметности и главни руководилац осликавања Храма Светог Саве на Врачару, а светску афирмацију стекао је радећи на фрескама у Храму Христа Спаситеља у Москви, за шта је добио и признање Руске православне цркве.

Уручењу Ордена присуствовали су и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и министар спољних послова Никола Селаковић.

Прочитајте и:

Погледајте и како је о свом раду на храму говорио Николај Мухин у емисији „Спутњик интервју“:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала