Путин: Русију очекује дигитална трансформација, стижу закони о вештачкој интелигенцији

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски председник Владимир Путин је саопштио да је у читавој земљи неопходно спровести дигиталну трансформацију у наредној деценији, а само на трансформацију државне управе ће бити утрошене милијарде рубаља.
„У наступајућој деценији очекује нас дигитална трансформација целе земље, целе Русије. Свуда треба увести технологије вештачке интелигенције, анализу великих података“, рекао је лидер Русије на међународној онлајн-конференцији посвећеној вештачкој интелигенцији.

Путин је наложио влади да што пре унесе у парламент нацрте закона о експерименталним правним режимима за употребу вештачке интелигенције у секторима привреде и у социјалној сфери.

Председник је истакао да ће дигитална трансформација у Русији утицати на сваког човека и све нивое власти.

Вештачка интелигенција - Sputnik Србија
Вашингтон: Потребно обуздавати Русију и Кину на пољу вештачке интелигенције

„Наша земља је у различитим фазама успешно решавала амбициозне задатке повезане са технолошким и просторним развојем, јединственим темпом је градила железнице на прелазу 19. и 20. века, спровела је електрификацију двадесетих-тридесетих година прошлог века. Али наши планови о широком увођењу вештачке интелигенције и дигиталне трансформације немају пандана у смислу дубине промена у свим сферама. Они ће заиста утицати на сваког човека, сваку породицу, сваку грану привреде и социјалне сфере, сваку организацију и сваки ниво власти, цео систем државне управе“, поручио је руски председник.

Према његовом мишљењу, у програм стручног образовања је неопходно укључити и курсеве о вештачкој интелигенцији. Он је истакао да ће савладавање дигиталних технологија за многе службенике бити тежак испит, али и да ће пружити могућност да се открију њихови квалитети.

Путин је додао да треба размислити о преквалификацији радника у светлу ширег увођења вештачке интелигенције.

Вештачка интелигенција никада неће заменити човека

Међутим, руски председник је нагласио да вештачка интелигенција никада неће заменити човека.

„Да, вештачка интелигенција ће постојати, машине ће контролисати човека у значајној мери, као и многа друга савремена средства, технички нова. Али човек на крају треба да контролише те машине“, поручио је руски председник.

Футуристички приказ ратовања - Sputnik Србија
Када ће роботе опет заменити људи у руској војсци

Путин је истакао да вештачка интелигенција ипак постаје „верни помоћник који несумњиво отвара нове хоризонте за реализацију низа задатака са којима се човечанство суочава, али уколико се правилно располаже тим колосалним ресурсима“.

„Човек треба да научи да управља вештачком интелигенцијом, што сам и имао у виду када сам рекао да ће људи контролисати машине. Неопходно је потчинити себи једну од највећих технологија које је човечанство икада створило, и због тога треба да будемо вешти и компетентни, али треба и да гледамо у будућност“, сматра Путин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала