Русија и Казахстан договорили регистрацију и производњу вакцине „Спутњик Ве“

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСлање вакцине Спутњик Ве (Спутник V) у иностранство
Слање вакцине Спутњик Ве (Спутник V) у иностранство - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције и Министарство здравља Казахстана потписали су споразум о сарадњи за регистрацију, производњу и дистрибуцију вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Спутник V), саопштио је фонд.
„Руски фонд за директне инвестиције и Министарство здравља Републике Казахстан најављују потписивање споразума о сарадњи за поступак регистрације, као и производњу и дистрибуцију прве светске регистроване вакцине против вируса корона 'Спутњик Ве', рекли су представници фонда. Споразум су потписали Генерални директор фонда Кирил Дмитријев и министар здравља Републике Казахстан Алексеј Цој.

После одобрења од стране власти Казахстана, извршиће се пренос технологије, као и снабдевање супстанцом за производњу најмање два милиона доза вакцине „Спутњик Ве“ у земљи.

„Захваљујући споразуму између Руског фонда за директне инвестиције и Републике Казахстан, становништво земље имаће приступ вакцини против вируса корона са ефикасношћу већом од 91 проценат, створеној на доказаној и добро проученој платформи вектора хуманог аденовируса. Производња вакцине „Спутњик Ве“, која ће бити покренута у Казахстану, смањиће логистичке трошкове и осигураће снабдевање медицинских установа вакцинама у кратком року. Уједно ће се проширити и размена технолошког, научног и медицинског искуства између наших земаља“, рекао је Дмитријев.

Здравствена радница припрема вакцину против ковида - Sputnik Србија
Путин о руској вакцини: Ко ће је први добити /видео/

Трећа фаза клиничких испитивања ове вакцине такође се врши у Белорусији, Венецуели, Уједињеним Арапским Емиратима и низу других земаља, а друга и трећа фаза су у току у Индији.

Више од 50 земаља заинтересовано је за преко 1,2 милијарди доза вакцине „Спутњик Ве“. Вакцину за испоруку страним тржиштима ће производити међународни партнери Руског фонда за директне инвестиције у Индији, Бразилу, Кини, Јужној Кореји и још четири земље.

Клиничкa испитивања вакцине су показала да је њена ефикасност 91,4 процената 28. дана након прве вакцинације, док ефикасност вакцине 42. дана након прве вакцинације премашује 95 процената.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала