Америка не разуме – Никола Јокић не жели „три карте за Холивуд“

© AP Photo / Mark J. TerrillНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија
Пратите нас
Никола Јокић се после паузе између две сезоне у НБА лиги и боравка у Србији вратио у Америку и није имао баш најпријатнији сусрет са тамошњим медијима.

Српски репрезентативац је заједно са Денвер Нагетсима био прави хит протекле сезоне, с обзиром на то да је стигао до финала плеј-офа Западне конференције.

И на том путу је, екипа из Колорада, успела да елиминише Јуту, а потом и Клиперсе, тимове који имају велики број НБА звезда, односно играча који скрећу пажњу јавности, медија, навијача...

Нагетси нису такав тим. Напротив. И Јокић није класична НБА звезда, иако по свему што ради у најквалитетнијем кошаркашком такмичењу заслужује такав епитет.

Не, нећете видети да нека компанија одлучи да направи посебне патике са његовим потписом, нити ће неки произвођач аутомобила бити спреман да га учини својим заштитним лицем, а сасвим је сигурно и да Колорадо, односно Денвер, неће никада моћи да стекну популарност Лејкерса, Бостона, Голден Стејта...

Да се ствари нису промениле ни пошто је Јокић постао Ол-стар играч, ни пошто је његов саиграч Џамал Мареј доказао да је способан да на утакмици убаци више од 50 поена, ни пошто је екипа стигла до финала Запада постало је јасно при првом појављивању репрезентативца Србије пред медијима уочи почетка нове сезоне.

„Искрено, не занимају ме Лејкерси. Важан ми је само наш тим и то како ћемо ми играти“, одговорио је кратко, гласно и јасно Јокић на питање да ли једва чека дуел са тимом који је прошле сезоне спречио његову екипу да се пласира у велико финале НБА лиге.

Замислите само да су један Србин – Јокић, један Канађанин - Мареј и „група грађана“ у тиму са планине успели да елиминишу славне Лејкерсе са Леброном Џејмсом, Ентонијем Дејвисом и гомилом светски познатних личности које стоје уз тај клуб?

Јокић није имао заштиту од судија коју је требало да има Ол-стар играч, стално се налазио на мети центара Лејкерса који су имали само један задатак – да онемогуће 25-годишњег Сомборца у намери да направи треће изненађење.

Прво је било против већ поменуте Јуте, а друго против Клиперса, још једне мегапопуларне екипе, у лиги, с обзиром на то да је препуна великих имена, на челу са носиоцем прстена Кавајем Ленардом и репрезентативцем САД Полом Џорџом.

Имена не играју, нити то чини новац, нити слава, нити репутација и то су Нагетси демонстрирали пошто су елиминисали Клиперсе у полуфиналу плеј-офа Западне конференције.

Ипак, америчку јавност више занима елиминација Клиперса, а не тријумф једне младе, полетне и атрактивне екипе каква је Денвер.

„И даље људи причају о томе како су Клиперси изгубили, а не како су Нагетси победили... Ми смо били у тешкој ситуацији, али смо успели да се изборимо за своје. То што нам људи не дају довољно поштовања не значи да нас занима шта причају. Прилично добар одговор, зар не?“, још једном је поентирао Јокић и затворио сваки простор за даљу расправу о тој теми.

Он то не жели, јасно је одавно и домаћим медијима за које Јокић не жели да говори јер се баве углавном стварима које нису у директној вези са његовим основним послом и разлогом због чега је популаран, а то је играње кошарке.

Због свега, Јокић је НБА звезда какву НБА још није видео у својој историји, а америчка јавност ће у неком тренутку морати да призна да је момак који је донедавно таманио буреке и флаше „кока-коле“ један од најталентованијих играча који се икада појавио пред њеним очима.

Уколико је таленат и кошаркашко умеће уопште занимају, а не само шоу, забава, тетоваже, фризуре, скандали, политичко ангажовање играча, број продатих дресова, нови модел патика или трач о овој или оној партнерки.

Јокић није из тог филма, он не жели „три карте за Холивуд“, не жели заправо ниједну, већ само да може да ради оно што најбоље уме – да игра кошарку, буде срећан и остварује победе. Довољно, зар не?

► Јокић први пут с прстеном – не занимају га ни коментари ни Лејкерси ни Клиперси

► Јокићев одмор у Србији: Пиво, вино и опуштање после тешког плеј-офа НБА /фото/

► Јокић: Били смо нико и ништа, а дошли смо до финала Запада /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала