Америка није у стању да истовремено води рат са два главна ривала – Русијом и Кином

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Упркос рекордној војној потрошњи, оружане снаге САД су и даље само делимично спремне на дуг истовремени рат са Русијом и Кином, пише портал Military.com, позивајући се на извештај фонда „Наслеђе“.

Портал је објашњава да је то, пре свега, повезано са дугорочним недостатком финансирања одбрамбене индустрије, као и пандемијом вируса корона, јер су за борбу против ње потребни огромни ресурси.

Како је наведено, америчким оружаним снагама је потребно много војске, авиона, бродова и високих технологија уколико желе да буду спремне за рат са противницима попут Русије и Кине.

„Оружане снаге Сједињених Америчких Држава тренутно само у ограниченој мери испуњавају захтеве за заштиту изузетно важних америчких националних интереса“, саопштио је фонд.
Заставе Русије и САД постављене на аеродрому Внуково за дочек америчког државног секретара у Москву - Sputnik Србија
Ко на Русију крене мачем, од мача ће и да страда

Према мишљењу организације, америчка војска тренутно може да постигне успех у конфронтацији само са једним снажним противником. С тим у вези, виши научни сарадник фонда „Наслеђе“ и пензионисани потпуковник маринаца Дакота Вуд сматра да оружане снаге САД располажу са само „две трећине капацитета који морају да поседују“ у случају два велика конфликта.

Како је рекао, ситуација може да се поправи повећањем финансирања - иако су тренутни одбрамбени расходи достигли рекордне размере (око 740 милијарди долара).

„Све је у новцу. Током много година смо се заиста суочили са недовољним нивоом улагања“, истакао је Вуд.

Борбена готовост САД - ограничена

Борбену готовост америчке војске, ваздухопловства и морнарице фонд је оценио као „ограничену“.

„Морнарица тренутно броји око 300 бродова, од којих је више од пола старо преко 20 година. Притом је само око 100 бродова сваког дана у стању борбене готовости“, прецизирао је он.

Истовремено, аутори извештаји указали су на факторе који ће ометати повећање буџета за одбрану.

„У случају да ситуација не претрпи драстичне промене, попут почетка великог сукоба, присуство бројних различитих конкурентних интереса вероватније ће довести до раста трошкова за програме унутрашњег развоја, а не до улагања у одбрану“, наведено је у документу.

Поред тога, иако се Пентагон залаже за три до пет одсто повећања одбрамбених расхода, амерички законодавци већ су упозорили да то неће бити лако да се постигне у светлу огромних трошкова повезаних са пандемијом вируса корона.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала