Бивши Трампов саветник о некадашњем шефу: Ако победи на изборима, то би нанело непоправљиву штету

© AP Photo / Alex BrandonЏон Болтон
Џон Болтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон изјавио је да би победа Доналда Трампа на изборима за председника нанела непоправљиву штету за земљу.

Болтон је на Холберг дебати 2020. из Бергена, која је преношена онлајн, рекао да је Кина на првом месту као највећа стратешка претња САД и глобалној безбедности, док је Русија одмах иза ње.

„Сматрам да ће Кина бити егзистенцијално питање за Запад и за његову демократију током целог 21. века јер спроводи унутрашњу и међународну политику која је супротстављена западним интересима и вредностима“, навео је Болтон и додао да више није реч о комунистичкој земљи, већ о ауторитарном систему који врши притисак на све врсте слободе, преноси Танјуг.

„Само јуче су затворили четири лидера демократског покрета у Хонгконгу“, рекао је Болтон и додао да Пекинг на међународном плану спроводи свој софистицирани сајбер ратни програм.

Он тврди да Кина покушава да злоупотреби правила либералног међународног система у целости како би остварила своје интересе спроводећи меркантилистичку политику у Светској трговинској организацији.

„Користи као оружје компаније попут Хуавеија и ЗТЕ а у циљу да преузме у своје руке пету генерацију телекомуникацијских система свуда у свету“, објашњава Болтон и додаје да је актуелни кинески председник Си Ђинпинг најауторитарнији лидер те земље од времена Мао Цедунга.

Болтон тврди да Кина свој просперитет дугује четири деценијској крађи интелектуалне својине од Запада.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала