Опасност у боци: Два кључна узрока експлозија

© Sputnik / Стефан ЂурићСпасилачки тимови брзо су стигли на место експлозије
Спасилачки тимови брзо су стигли на место експлозије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Снажна експлозија боце с индустријским гасом која се догодила у петак ујутру испред зграде РТС-а, у Абердаревој улици, само је једна у низу тог типа у протеклих месец дана. У ранијим детонацијама, срећом, није било трагичних исхода, али су узроци таквих инцидената увек исти – прекомерно загревање гаса или оштећење боце.

Последња експлозија је, нажалост, била трагична. У детонацији испред РТС-а један радник оближњег градилишта је погинуо, други је теже повређен, а лакше повреде задобио је возач јавног сервиса.

© Sputnik / Стефан ЂурићУ експлозији је оштећена фасада зграде РТС-а у Абердаревој
Опасност у боци: Два кључна узрока експлозија - Sputnik Србија
У експлозији је оштећена фасада зграде РТС-а у Абердаревој

Два узрока експлозије

Професор Машинског факултета у Београду Александар Петровић за Спутњик истиче да само вештачење може да утврди шта се тачно догодило и ко ће да сноси одговорност за то, јер постоји много фактора који могу да доведу до два могућа узрока пуцања боце.

Први узрок је прекомерно загревање гаса, због чега је притисак порастао до те мере да боца више није могла да га задржи. Други је оштећење на боци, које је настало том приликом или раније.

„Ако је боца била оштећена, питање је кад се оштетила? Не можете априори рећи да је крив онај ко је руковао. Врло је проблематично. Мора да се утврди цео поступак са боцом, најраније од последњег прегледа до тренутка када се догодила хаварија“, предочава Петровић и напомиње да индустријски гас није нужно плин.

Ко сноси одговорност?

Петровић указује на то да у Србији постоје јасно дефинисани правилници који се односе на покретну опрему под притиском и транспорт опасних материја и да су усклађени са правилима ЕУ.

Безбедност боце пре стављања на тржиште гарантује дистрибутер. Ако се боца већ употребљава, при сваком пуњењу је прегледа овлашћена лабораторија с којом фирма која је користи сарађује.

„Пошто је дистрибутер одговоран за оно што продаје, он мора да има одговарајуће папире за сваку боцу коју пошаље предузећу, које ће да је користи за своје потребе. Онај ко пуни боце контролише шта је узео, које боце и у којим количинама. Он у оквиру својих капацитета, кад му празна боца доспе на пуњење, изврши визуелни преглед, контролу саме боце. Прегледа је са спољне стране, то нису детаљна испитивања, али се види да ли је она физички оштећена“, објашњава Петровић и додаје да се детаљан преглед врши на сваких пет до 10 година.

Одговорност за боцу сноси и онај који је употребљава. Ипак, ако је се користи за пословне сврхе, фирма чији радници рукују њоме по Закону мора да им обезбеди адекватну обуку за њено коришћење. С друге стране, ако се боца користи за кућне сврхе, уз њу се добија упутство, а руковање њоме се учи од стручњака који је у дому оспособи.

© Sputnik / Стефан ЂурићВатрогасне екипе у Абердаревој
Опасност у боци: Два кључна узрока експлозија - Sputnik Србија
Ватрогасне екипе у Абердаревој

Само један у низу случајева

У протеклих месец дана, догодило се неколико случајева попут оног у Абердаревој. Срећом, без трагичних исхода. Последњи се десио 22. новембра када је у једном стану на Чукарици експлодирала плинска боца. Том приликом једна особа је лакше повређена. До детонације је највероватније дошло због квара на вентилу, а пожар који је изазвала брзо је угашен.

Истог дана у Клиничком центру у Нишу експлодирала је боца с кисеоником. Лакше повреде су задобила три здравствена радника, а пожар је угашен. Скоро месец дана пре тога, у једној кући у Сопоту је приликом експлозије плинске боце теже повређен старији мушкарац. И тада је избио пожар. Узрок незгоде било је нестручно руковање боцом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала