Ко ће добити карабашко злато

Пратите насTelegramOdyssey
Рат у Карабаху је заустављен, али још није све разјашњено до краја. Сукобљене стране треба да преговарају о пограничним областима у којима се налазе „занимљиви објекти“. Ту спадају историјски споменици хришћанства, налазишта рудних богатстава. Рудник злата у близини јерменског села Сотк је већ постао предмет спора.

Према трилатералном мировном споразуму, након преласка Карвачарског (Кељбаџарског) рејона под контролу Азербејџана, рудници су постали спорна територија, јер граница пролази дуж налазишта, пресецајући га напола.

Опозициона посланица парламента Јерменије Наира Зограбјан дигла је узбуну пре неколико дана: азербејџанска војска је ушла у насеље Варденис у јерменску област Гехаркуник и намерава да преузме контролу над налазиштем злата у близини Сотка. Посланица је убрзо поделила и видео снимак који је добила, а који показује азербејџанске војнике на снежном планинском терену.

„Звали су ме радници 'Сотка'. Они покушавају да извуку технику и људе. Морамо констатовати да данас у Јерменији немамо власт“, рекла је Зограбјан.

Премијер Никол Пашињан оштро је реаговао на громогласну изјаву опозиционе посланице, истичући у видео саопштењу да су неке политичке групе у Јерменији дигле узбуну и почеле да шире гласине о уступању Азербејџану дела територије Јерменије у области Гехаркуник.

Такве измишљене информације шире се само са једним циљем: да се створи утисак безвлашћа у Јерменији, направи хаос и покрене рат унутар земље, рекао је Пашињан.

Поред премијера, информације Наире Зограбјан демантовало је и Министарство одбране Јерменије, а затим и руководство области Гехаркуник. Међутим, убрзо су посланици друге опозиционе фракције „Просвећена Јерменија“ саопштили да се око 80 азербејџанских војника налази на територији рудника у Сотку. Ову информацију је регионалном издању JAM-news потврдио руководилац сеоске заједнице Сотка Акоп Аветјан.

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаПосланици опозиционе фракције „Просвећена Јерменија“ саопштили су да се око 80 азербејџанских војника налази на територији рудника у Сотку.
Ко ће добити карабашко злато - Sputnik Србија
Посланици опозиционе фракције „Просвећена Јерменија“ саопштили су да се око 80 азербејџанских војника налази на територији рудника у Сотку.
„Тачно је. Азербејџанци не пуцају, али су захтевали да се ослободи налазиште. Преговори су у току. Ако руски мировњаци не буду интервенисали, бојим се да се све ово неће добро завршити“. Тек након овога званичне јерменске структуре су потврдиле чињеницу да се азербејџански војници налазе у Сотку“.

Чији је рудник злата

Министарство одбране је саопштило да су представници оружаних снага Јерменије, Русије и Азербејџана започели активности на утврђивању граничне линије, а један део се изводи на месту рудника Сотк. „Потпуна и тачна демаркација на овом или оном делу границе је изузетно важна у смислу отклањања спорова око власништва над одређеним делом границе, као и могућих провокација“, наводи се у саопштењу.

Први заменик начелника Генералштаба оружаних снага Јерменије Тиран Хачатрјан објаснио је на конференцији за новинаре да државна граница пролази средином рудника.

„Руска компанија, која копа руду, предузела је прелиминарне мере како би осигурала безбедност и поставила контролни пункт. Јерменске трупе нису учествовале у обезбеђивању овог подручја, јер је руска страна била ангажована. Улазећи у Кељбаџарски рејон, представници оружаних снага Азербејџана рекли су да сви који чувају ову територију морају да је напусте. Ми смо упозорили Азербејџанце да рудник чувају Руси, а упозорили смо и њих. Водили су се преговори на којима су учествовали и Руси. Тренутно су се све снаге повукле из Сотка“, саопштио је Хачатрјан.

Јерменско Министарство спољних послова дало је посебну изјаву, указујући на то да је разграничавање и демаркација дуг и сложен процес који између држава спроводе „међуресорне комисије и радне групе на основу међудржавних преговора, као резултат чега се потписује одговарајући међународни документ“.

Азербејџан сматра налазиште својим. Средином 1990-их година (после првог рата у Карабаху), државна компанија „Азергизил“ склопила је уговор са америчком компанијом RV Investment Group Sevrvices LLS о истраживању, развоју и учешћу у капиталу на три налазишта злата, укључујући и оно у Сотку. Али радови из очигледних разлога нису започети. Затим се компанија „Азергизил“ затворила, а „АзерГолд“, која се бави истраживањем и експлоатацијом злата, није добила ниједан захтев, рекао је њен званични представник.

Учешће руске компанија у развоју налазишта у Сотку, гарантовано ће смањити тензије и превести спор искључиво на преговарачки ниво. Можда ће ситуација са рудником постати јаснија током посете јерменског премијера Никола Пашињана Москви, која се очекује наредних дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала