Мали: До краја године стиже 400 милиона евра у буџет за Комерцијалну банку

© Sputnik / Александар МилачићКомерцијална банка
Комерцијална банка  - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је да би до краја године требало да буде завршен процес преузимања Комерцијалне банке од стране словеначког НЛБ-а и да ће у буџет бити уплаћен износ од око 400 милиона евра.

Мали је рекао Танјугу да је пре неколико дана стигла неопходна сагласност Европске централне банке и да је достављена Народној банци Србије.

Иначе, држави је већ исплаћено око 60 милиона евра кроз дивиденду, а исплата заосталих дивиденди био је један од услова за затварање трансакције преузимања Комерцијалне банке.

„Очекујемо у наредних неколико дана сагласност и НБС и остало је да се прикупи још неколико докумената. Очекујем затварање трансакције до краја године и уплату у буџет“, казао је Мали.

Каже да ће део новца од те уплате бити искоришћен за исплату дуга Азербејџану од 170 милиона евра.

Он је напоменуо да је тај кредит узет 2012. године по каматној стопи од четири одсто и најскупљи кредит који Србија тренутно има.

Остатак новца, додаје он, држава ће покушати да сачува како би, уколико буде било потребно, помогла привреди и током 2021. године.

Од већ добијених 60 милиона евра или око седам милијарди динара, 3,7 милијарди динара односи се на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду.

Приватизација Комерцијалне банке је део споразума са ММФ који истиче крајем године.

Србија ће поред 387 милиона евра за 83,2 одсто акција у власништву државе до завршетка преузимање приходовати укупно око 460 милиона евра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала