Мир у Карабаху на делу: Размена заробљеника по принципу „сви за све“

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаНаоружани мушкарац у Келбаџарском рејону Нагорно-Карабаха
Наоружани мушкарац у Келбаџарском рејону Нагорно-Карабаха - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да су се представници његове земље и Азербејџана договорили да изврше размену заробљеника по принципу „сви за све“.

Како је рекао, биће укључени и они који су се у Нагорно-Карабаху борили и пре него што је избио оружани сукоб крајем септембра.

„Најважнији задатак је вратити заробљенике. Ово је велики напредак. Договорили смо размену заробљеника по принципу сви за све“, рекао је он обраћајући се народу.

Пашињан је, међутим, навео да је други најважнији задатак утврдити шта се догодило са онима који се сматрају „несталима“.

Како је прецизирао, од 9. новембра из зоне конфликта пронађено је преко 600 беживотних тела, а око 500 још увек није идентификовано.

„Са одређеном сигурношћу могу да тврдим да је већина тих заправо они који се још увек воде као нестали. Њихове идентитете утврђујемо на основу ДНК тестова. Тренутно смо идентификовали око 135 погинулих“, додао је.

Подсетимо, до ескалације сукоба у Карабаху дошло је крајем септембра.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. 

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала