Рус на врху листе кошаркаша који су „опљачкали“ НБА

© AP Photo / Mark J. TerrillТимофеј Мозгов у дресу Лос Анђелес Лејкерса
Тимофеј Мозгов у дресу Лос Анђелес Лејкерса - Sputnik Србија
Пратите нас
Неретко франшизе у најјачој кошаркашкој лиги на свету знају да претплате играче и дају им уговоре за које многи мисле да су „бачени новац“.

Неки тимови то раде свесно, пошто се налазе на малом тржишту (неатрактивни градови за играње), те због тога не могу да приволе суперзвезде и једини начин да их доведу је велики новац.

Класичан пример за то су Денвер Нагетси који су 2017. године потписали трогодишњи уговор са Полом Милсепом вредан 90 милиона долара.

Милсеп је у том тренутку био ол-стар кошаркаш (2014, 2015, 2016. и 2017) и екипа из Колорада морала је да му да огроман новац како би га заинтересовала.

Мозгов — Рус који је „преварио“ Лејкерсе

Са друге стране постоје и лоше процене. За Милсепа се не може рећи да је потпуно лоша, пошто је унео чврстину у игру Денвера, али за многе друге, као за рецимо Тимофеја Мозгова, и те како може.

Мозгов, који је тренутно члан Химкија, лета 2016. године био је слободан кошаркаш и био је један од бољих центара који су били доступни у прелазном року.

У „фри ејџенси“ је ушао као шампион са Кливленд Кавалирсима, био је веома цењен и да све буде још боље НБА је те године одлучио да повећа буџет, односно „селери кеп“, што је дало простора тимовима да понуде уносне уговоре.

Лејкерси, који су тада били у процесу реизградње, тражили су центра који ће им помоћи у рекету и одлука је пала на Мозгова.

Тада тридесетогодишњи кошаркаш потписао је уговор на четири године вредан чак 64.000.000 долара са франшизом из Града анђела.

Многи су критиковали челне људе Лејкерса, те су уговор коментарисали као „огроман“, „ужасан“, „необјашњив“...

И, били су у праву. Мозгов је сезоне 2016/2017 одиграо 54 утакмице просечно бележивши 7,4 поена и 4,9 скокова за двадесет минута на терену.

Крајње разочаравајуће за новац који су му дали и очекивано на крају такмичарске године уследио је трејд. Мозгов је послат у Бруклин Нетсе заједно са Дианђелом Раселом.

Након тога руски центар имао је доста проблема са коленом, а исто га прати и дан данас. Мало је играо за Нетсе, потом је трејдован у Орландо за који није одиграо ни минут због колена.

У јулу 2019. године отпуштен је од стране екипе са Флориде и само неколико недеља после потписао је уговор са Химкијем. Комплетну сезону иза нас је пропустио, а у овој још није одиграо ни минут.

Лоше процене

Као што смо написали на почетку, Мозгов је само један у низу од кошаркаша који је „опљачкао“ тимове.

Лејкерси су сличну „глупост“ урадили исте године и са Луолом Денгом. Британски крилни кошаркаш потписао је четворогодишњи уговор у вредности од 72 милиона долара.

У првој сезони одиграо је 56 утакмица, у другој само једну и на крају исте је трејдован у Минесоту.

Још једна велика франшиза правила је катастрофалне грешке у прелазним роковима, и што је најцрње — праве их и даље. Наравно, реч је о Њујорк Никсима.

Такође је у питању 2016, пошто је у новијој историји највише катастрофалних уговора из ове године због горепоменутог повећања „селери кепа“.

Француски центар Жоаким Ноа договорио је био четворогодишњу сарадњу са Никсима вредну 72,6 милиона долара.

Ноа је имао 31 годину када је генерални менаџер Никса, прослављени Фил Џексон, одлучио да му напуни, до тада већ довољно пун, џеп.

Продукција искусног центра била је катастрофална, прве сезоне одиграо је свега 46 мечева уз минималан утицај на игру, а у другој је на терену био свега седам пута.

Био је трејдован у Мемфис, прошле сезоне кратко је играо за ЛА Клиперсе, а пре неколико дана саопштио је да се повлачи из професионалне кошарке.

„Апсолутна нула“

Листа не би била потпуна без Чендлера Парсонса. Претпостављамо да знате о којој се години ради. Наравно, 2016.

Парсонс је био један од цењенијих играча на својој позицији и многи се сећају његовог меча из дреса Хјустона када је погодио десет тројки заредом у првом полувремену!

Међутим, никако није могао да направи корак напред и да од играча који бележи 15 поена у просеку дође до неког ко убацује 20+ свако вече.

Поред тога, имао је проблема са повредама, највише колена и сви су се зачудили када су га Мемфис Гризлиси учинили 15. најплаћенијим играчем у сезони 2016/2017.

​Потписао је четворогодишњи уговор вредан 94,5 милиона долара. Велики новац за велико ништа у наредним сезонама.

Апсолутна нула, свега осамдесетак утакмица за три године и око седам поена у просеку.

Прошле сезоне био је члан Атланте, за коју је одиграо пет мечева. Тренутно је без тима и тешко ће добити гарантовани уговор са историјом повреда коју има.

Погледајте неке највеће промашаје франшиза када су у питању уговори:

  • Тимофеј Мозгов (ЛА Лејкерс) – 4 године, 64 милиона
  • Луол Денг (ЛА Лејкерс) – 4 године, 72 милиона
  • Жоаким Ноа (Њујорк Никс) – 4 године, 72,6 милиона
  • Чендлер Парсонс (Мемфис Гризлис) – 4 године, 94 милиона
  • Рашард Луис (Орландо Меџик) – 6 година, 118,2 милиона
  • Амаре Стодемајер (Њујорк Никс) – 5 година, 99,7 милиона
  • Бен Валас (Чикаго Булс) – 4 године, 60 милиона
  • Енферни „Пени“ Хардавеј (Финикс Санс) – 7 година, 86,7 милиона
  • Елтон Бренд (Филаделфија 76ерс) – 5 година, 79,8 милиона
  • Јан Махинми (Вашингтон Визардс) – 4 године, 64 милиона
  • Алан Хјустон (Њујорк Никс) – 6 година, 100 милиона

Прочитајте још:

► НБА забранила „Надал траке“ и „бетмен маске“, али не и марихуану

► Јокић први пут с прстеном – не занимају га ни коментари ни Лејкерси ни Клиперси

► Син Звездине легенде говорио за Спутњик о српској застави коју је однео у Вашингтон

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала