Вест из Њујорка разбудила Бор: Скок цене бакра „мења игру“ и у Србији

© Љ. Алексић/РТБ БорПроизводња у РТБ Бору
Производња у РТБ Бору  - Sputnik Србија
Пратите нас
Већа цена бакра на међународном тржишту не само да значи већи профит за Рударско-топионичарски басен (РТБ) Зиђин у Бору, него и додатне инвестиције и убрзано отварање рудника Чукару Пеки, сматра виши саветник у Удружењу за енергетику и рударство Привредне коморе Србије, Мирослав Игњатовић.

Нова вест познате њујоршке банкарске групације Голдман Сакс, сигурно је највише обрадовала Боране и Зиђин, кинеског власника Рударско-топионичарског басена.
После дуго времена, још од марта 2013, цена бакра је скочила на највишу коту достигавши 7.719 долара по метричкој тони. Аналитичари банке кажу да су је погурали подаци о снажнијој производној активности у Кини и Јужној Кореји од очекиване.
Ова година је била добра за бакар чија је цена ојачала за више од 22 одсто, што је највише од 2017. године.
Оно што је посебно важно је да аналитичари сматрају да је ово само прва фаза, пошто очекују даљи раст и у 2021. и у 2022. години.

© Љ. Алексић/РТБ БорРаст цене бакра од преко 7.700 долара по тони обезбедиће већи профит РТБ Зиђин у Бору, али и веће инвестиције и брже отварање копа Чукару Пеки.
Вест из Њујорка разбудила Бор: Скок цене бакра „мења игру“ и у Србији  - Sputnik Србија
Раст цене бакра од преко 7.700 долара по тони обезбедиће већи профит РТБ Зиђин у Бору, али и веће инвестиције и брже отварање копа Чукару Пеки.

Проценa је да ће цене бакра наредне године у просеку износити око 8.625 долара, да би се у 2022. попела на просечних 9.175 долара по тони.

Скок цене бакра - профит и инвестиције у Србији

На питање, шта ће то то значити за РТБ у Бору Игњатовић је био конкретан:

„С обзиором на то да ће та цена ићи нагоре то ће условити већи профит, а самим тим ће бити убрзано отварање рудника Чукару Пеки, као и проширење копова са површинском експлоатацијом у Зиђину. Наравно, повећаће се и капацитет топионице који је до сада био проблем јер нова топионица није радила пуним капацитетом и то је условљавало и веће трошкове прераде.“ 

Он за Спутњик напомиње да руда код нас садржи 0,3 одсто бакра што се не сматра баш најквалитетнијим садржајем и да је дуго година цена бакра била изузетно ниска због чега је приватозација РТБ Бор безуспешно покушавана више пута.

Годинама ниска цена

Готово деценију је цена била ниска, поготово у односу на рекордних 10.170 долара за тону из 2011. године. У 2015. години спала је на само 4.500 долара, а 2017. је била 5.900 долара по тони. Стручњаци су сматрали да је за рентабилно пословање комбината било неопходно 6.000 долара.
Иако кинески власник и са досадашњом ценом остварује профит, јасно је шта ће значити најављени раст цене црвеног метала.

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаВећа цена бакра утицаће на опоровак светске привреде и далеко веће инвестиције у индустрији која користи бакар. 
Вест из Њујорка разбудила Бор: Скок цене бакра „мења игру“ и у Србији  - Sputnik Србија
Већа цена бакра утицаће на опоровак светске привреде и далеко веће инвестиције у индустрији која користи бакар. 

„С повећањем цене бакра очекује се и опоровак светске привреде која је ове године у кризи због последица пандемије коронавируса. Очекују се далеко веће инвестиције у индустрији која користи бакар и легуру бакра“,  напомиње Игњатовић.

Почетком септембра прошле године у кинеском граду Сјамену тадашњи министар енергетике Александар Антић и председник компаније Зиђин групе, Ђинх Чен потписали су Меморандум о разумевању за развој горње зоне рудника бакра „Тимок“ код Бора, познатији као Чукару Пеки. Почетак експлоатације руде био је предвиђен већ 2021. године, уз инвестицију од 474 милиона долара.

Тада се, међутим, није рачунало са пандемијом.

На реду је и Чукару Пеки

Саговорник Спутњика очекује да ће Чукару Пеки бити отворен 2022. године уз инвестицију већу од 400 милиона долара како би се ушло у пуну производњу.

На питање, о коликом капацитету рудника је реч, он каже да све зависи којим темпом ће ићи експлоатација.

© Фото : Youtube/RTB Bor/PrintscreenНови рудник Чукару Пеки могао би да буде дефинитивно отворен 2022. године, а с обзиром на процене о даљем расту цене бакра могу се очекивати максимални производни капацитети.
Вест из Њујорка разбудила Бор: Скок цене бакра „мења игру“ и у Србији  - Sputnik Србија
Нови рудник Чукару Пеки могао би да буде дефинитивно отворен 2022. године, а с обзиром на процене о даљем расту цене бакра могу се очекивати максимални производни капацитети.

„Ипак ће то зависити  од политике Зиђина, али и од цене бакра на светском тржишту зато што се цена бакра мења из године у годину. Знамо да је пре више година цена била изузетно ниска  и малтене је било неисплативо да се РТБ Бор било коме прода, није било заинтересованих. Управо та цена бакра је тас на ваги да ли ће се ићи у експлоатацију или не, али с обзиром на ове процене о расту цене очекују се максимални производни капацитети“,  каже наш саговорник.
На питање, како ће се у овој ситуацији понашати ЕУ која је увела квоте на увоз бакра, Игњатовић каже да ЕУ није једини потрошач катодног бакра.
„С обзиром на то да је Зиђин власник овог али и још неколико рудника бакра они могу целокупну количину да апсорбују за своје потребе у Кини тако да није проблем да се те количине концентрата бакра, односно катодног бакра, пласирају на тржиште које они покривају,“ сматра саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала