Док Американци лају, Сомборац побеђује ћутањем

© AFP 2023 / Kevin C. CoxНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија
Пратите нас
Претходна сезона НБА лиге тек што се завршила, а нова малтене већ почиње – све уз „бомбастичне“ изјаве разних играча, игрици у којој Никола Јокић не жели да учествује.

Један од играча који су недавно обавили медијске обавезе пред почетак припрема за нову сезону је наш Никола Јокић, центар Денвер Нагетса.

Члан друге најбоље петорке НБА лиге за прошлу сезону обратио се медијима који су се осврнули на Денверов поход у доигравању претходне такмичарске године.

Коментар су, поред Јокићевог, тражили и од Маркуса Мориса, играча Лос Анђелес Клиперса, екипе коју је Денвер избацио у полуфиналу Западне конференције.

Маркусови Клиперси не само да су изгубили од ривала којег је, према очекивањима, требало да победе, већ су то урадили након што су испустили предност од 3-1 у серији.

„Очигледно је да прошле године нисмо урадили оно што смо хтели, али сви мотивисани улазимо у нову сезону. Болело је то са Денвером. Не ради се о томе што смо изгубили, већ како смо изгубили. Мислим да је то највећа мотивација за овај тим“, рекао је Морис.

Екипа коју је предводио чувени Глен „Док“ Риверс је сезону завршила након што је током пете, шесте и седме утакмице имала двоцифрену предност – и то од скоро 20 поена поена.

Други по рангу, популарности и успешности тим из Лос Анђелеса је важио за вероватно главног фаворита за освајање шампионског прстена НБА лиге, али поред Нагетса није могао да прође.

Денвер је у том налету у сада већ свима познатом Орландовом „мехуру“ и рунду пре поменуте успео да надокнади заостатак од 3-1, против Јуте, али ни то им није помогло да буду тема број 1 у америчким медијима.

То су, упркос свему, били Клиперси, које су отворено исмевали не само навијачи, већ и бројни стручњаци, аналитичари, медијски радници...

​„И даље људи причају о томе како су Клиперси изгубили, а не како су Нагетси победили... Ми смо били у тешкој ситуацији, али смо успели да се изборимо за своје. То што нам људи не дају довољно поштовања не значи да нас занима шта причају. Прилично добар одговор, зар не?“, недавно је изјавио Никола Јокић.

​Коментар центра репрезентације Србије не морате уопште да анализирате како бисте закључили да њега искрено не занима оно што се десило прошле сезоне и да су му погледи искључиво окренути ка будућности.

Франшиза из Колорада никада неће имати онолики притисак и онолика очекивања као што је то случај са колегама из Калифорније. Али, притисак често сами себи стварају и играчи.

Морис је укратко анализирао претходну сезону, осврнуо се на нову, а онда покушао да ​„пецне“ Нагетсе.

„На крају крајева, та екипа (која нас је победила) није била боља од нас. Ми смо то знали. То што смо изгубили како смо изгубили нас је додатно мотивисало и сада смо свесни да морамо поново да се докажемо. Мислим да ће то бити доста важно за нас, за наш колектив“, објаснио је Морис.

Тридесетједногодишњак је овог лета добио нови уговор од Клиперса који ће му у наредне четири године донети 64 милиона долара. Добио је и новог тренера у виду Тајрона Луа, који је до сада вршио улогу помоћника поменутог Риверса, сада шефа стручног штаба Филаделфија Севентисиксерса.

​У Морисовим анализама се могло видети да није био задовољан тиме како је Риверс припремио утакмице и да већ више верује Луу, иначе НБА шампиону са Кливленд Кавалирсима.

Његово мишљење у потпуности дели и друга звезда те екипе Пол Џорџ, неко ко је зарадио највише критика после неславног окончања сезоне.

„То како ме је (Риверс) користио... Покушао је од мене да направи класичног шутера, само шутера, као што су Реј Ален или Џеј Џеј Редик. Увек сам био 'закључан'. Све то није моја игра. Мени треба да могу да течем кроз игру, треба ми да радим другачије ствари, а не само једну”, навео је Џорџ.

Дa Џорџу није пријао Риверсов систем потпуно је јасно гледајући статистику.

Ниско крило Клиперса је сезону раније у Оклахоми имало 28 поена, нешто више од осам скокова и 4,1 асистенцију по мечу, уз проценат шута из игре од 43,8 одсто.

​Проценат шута је ове остао малтене исти, али је све остало пало – поени су остали на 21,5 по мечу, скокови на 5,7, асистенције на 3,9...

Ако погледамо само плеј-оф у Орланду статистика остаје малтене идентична, изузев процента шута који је пао на скандалозно лоших 39,8 одсто.

А, поред тога, Џорџ је – намерно или не – слагао говорећи о Риверсовом систему.

„Интересантан коментар. Пол Џорџ је завршио 33 одсто својих акција играјући пик-ен-рол, односно никада више у каријери. Претходно му је рекорд био 25 одсто у Оклахоми. То је доста другачије од улоге коју имају Реј Ален или Џеј Џеј Редик”, навео је амерички новинар Кевин О'Конор.

И док Американци из Лос Анђелеса покушавају да пронађу изогворе у разноразним статистичким и менталним параметрима, Сомборац из Денвера гледа само на једно – оно што је испред њега.

► Јокић први пут с прстеном – не занимају га ни коментари ни Лејкерси ни Клиперси

► Српски зет чека Божић да против Јокића докаже да је тренер с разлогом добио отказ

► Син Звездине легенде говорио за Спутњик о српској застави коју је однео у Вашингтон

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала