Манастир Спасо-Камени: Мирна оаза на северу Русије /фото/

CC BY-SA 4.0 / Evgeniy Shelkovnikov / Church (cropped image)Спасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области
Спасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Један од најстаријих манастира на северу Русије налази се на малом острву, чија је дужина 120 метара, а ширина 70 метара, на језеру Кубенско у Вологдској области. Манастир Спасо-Камени основан је у 13. веку.

Према легенди, принца Глеба Белозерског је током пловидбе ухватила страшна олуја. Он се тада заклео да ће саградити храм на месту где његови бродови буду пристали. То се десило на острво Камени, по којем је манастир добио име.

CC BY-SA 4.0 / Evgeniy Shelkovnikov / Kamenny Monastery (cropped image)Спасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области
Манастир Спасо-Камени: Мирна оаза на северу Русије /фото/ - Sputnik Србија
Спасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области

У 15. веку у манастиру је саграђена Преображенска црква, која је прва камена црква на територијама које окружују Вологду и Белозерск. Бели камен и цигла за њега испоручени су са територије Тверске области. Од 19. века у манастиру је радила једина спасилачка станица у провинцији Вологда. Поред тога, на острву су била два светионика, а манастирски звоник је коришћен за упозорења о невремену.

CC BY-SA 3.0 / Yury Saygon / IslandСпасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области
Манастир Спасо-Камени: Мирна оаза на северу Русије /фото/ - Sputnik Србија
Спасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области

Током совјетске ере, манастир је затворен и практично уништен. Црква Преображења Спаситеља је 1937. године дигнута у ваздух због цигле, која на крају није могла да се користи. Тренутно је од првобитних зграда манастира сачувана само Успенска црква-звоник подигнута у 16. веку.

Обнова манастира, у складу са програмом заштите културне баштине, започета је почетком 1990-их година. Рад је надзирао становник Вологде Александар Плигин, који је заједно са породицом наставио обнављање манастира, чак и када је понестало државног новца. Плигин је умро 2004. године и сахрањен је на острву. Од 2010. године божанске службе су настављене у локалној цркви, а 2017. године манастир је поново почео са радом.

CC BY-SA 3.0 / Yury Saygon / PanoramaСпасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области
Манастир Спасо-Камени: Мирна оаза на северу Русије /фото/ - Sputnik Србија
Спасо-Камени манастир на Кубенском језеру у Уст-Кубинском рејону Вологодске области

Сада се на територији може видети обновљена Успенска црква и звоник, капела у част свих вологдских светаца, хотел за ходочаснике, кућа за свештеника, музеј и спасилачка станица. Ходочасници овде долазе да помогну у обнови манастира.

Туристи такође могу да посете територију манастира. Обилазак се организује од маја до октобра. Посета манастиру је бесплатна, али су добродошле донације, као и помоћ у храни или грађевинском материјалу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала