Престоница Молдавије на ногама: Нова председница тражи оставку владе /видео, фото/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаНова премијерка Молдавије Маја Санду
Нова премијерка Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија
Пратите нас
Присталице новоизабране председнице Молдавије Маје Санду изашле су на антивладин протест у центру Кишињева са циљем да издејствују оставку владе и захтевају одржавање превремених парламентарних избора, преноси дописник Спутњика.
„Можемо да зауставимо изругивање народа само на један начин – одржавањем превремених парламентатних избора, а за то је неопходна оставка владе. Влада мора моментално да поднесе оставку и покрене процедуру за распуштање парламента“, изјавила је Санду.

Присталице Маје Санду почеле су да се окупљају са заставама Молдавије на тргу испред зграде владе од 10 часова по локалном времену (девет по средњеевропском). Саобраћај у центру Кишињева је блокиран. Демонстранти су стигли у Кишињев из различитих делова земље.

Полиција је блокирала све прилазе згради владе.

„Дошли смо овде да бисмо рекли да лопови треба да седе у затвору, да влада треба да поднесе оставку и да смо спремни да бранимо гласове дате 15. новембра председници Санду“, саопштили су организатори.

Раније је лидерка позвала становнике Молдавије да изађу на антивладин протест јер, према њеним речима, не излази на крај са санитарном и економском кризом. Лидери многих опозиционих странака саопштили су да су спремни да учествују у протесту.

 

Подсетимо, парламент Молдавије је ове недеље смањио овлашћења председнице, уклонивши Службу за информације и безбедност из њених овлашћења. Санду је те поступке назвала „покушајем узурпације власти“ од стране актуелног председника Игора Додона.

Поред тога, опозиционе партије су осудиле усвајање државног буџета на првом читању, укидање забране емитовања руских телевизијских канала, као и враћање руском језику посебног статуса. Све ове одлуке су оспорене на Уставном суду.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала