Руски посланик о предлогу Кравчука да се Русији уведу санкције: Много буке ни око чега

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Предлог бившег украјинског председника Леонида Кравчука да се Русија искључи из међународног платног система (СВИФТ) представља много буке ни око чега, изјавио је посланик Државне думе Русије са Крима Руслан Балбек.
„Кравчук, који је склоњен са реалне власти, пронашао се у развоју антируских пројеката на нивоу фантазије. Шта год да је изнео у погледу Русије – нема никакве везе са стварношћу. Он покреће некакве преговоре, предлаже ревидирање Минских споразума, онда позива Запад у помоћ. Заправо је у питању краткорочни пи-ар у медијима, да би самом себи удовољио. Ево и сада видимо изјаве глобалне размере и отворену буку ни око чега“, рекао је Балбек.

Руски посланик је додао да је 2014. година између Русије и Запада дошло до политичке кризе, чије последице многе стране компаније нису преживеле. Према његовим речима, остале и даље „видају“ финансијске ране.

„И све се то догађа јер је маса, којој су лажне идеје помрачиле ум, организовала државни преврат у Украјини. Али то је непријатна истина за бившег председника којег свака нова власт шиканира како се не би мешао у њене ствари“, изјавио је он.

Истовремено, прва заменица председника одбора Савета федерације за буџет и финансијска тржишта Јелена Перминова сматра да су у питању само празне претње Русији.

„То је потпуно неозбиљан и непрофесионалан предлог, све су то празне претње. Искључење Русије из овог система је нереално. Наша земља заузима веома значајно место у њему“, рекла је Перминова.

Раније је бивши председник Украјине и шеф украјинске делегације у контакт групи за решавање ситуације у Донбасу, Леонид Кравчук, запретио Русији новим санкцијама због ситуације на истоку Украјине.

„То би могле бити санкције које се тичу међународног платног система (СВИФТ). То ћемо тражити и захтевати. Тражићемо и друге санкције“, додао је он.

Односи Москве и Кијева погоршали су због ситуације у Донбасу. Украјинске власти раније су више пута оптуживале Русију за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву којом се Русија назива „земљом-агресором“. Русија негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу. Русија је истакла и да је контрапродуктивно разговарати са Москвом на језику санкција.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала