Србија има НБА играча о коме готово да не зна ништа

© Фото : FIBA basketballАлексеј Покушевски
Алексеј Покушевски - Sputnik Србија
Пратите нас
Никола Јокић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица... Сви они су били добро познати домаћој јавности и пре него што су ступили на највећу кошаркашку сцену, односно постали део НБА лиге. Изузетак је Алексеј Покушевски.

Сваки играч има свој пут — неки попут Јокаре буду толики таленти да одмах из Србије оду пут Америке, неки граде каријере корак по корак, неки морају да оду и степеницу ниже да би стекли искуство и искалили таленат за велике изазове.

Српска публика, нажалост, није имала прилику да испрати развојни пут, на пример Алена Смаилагића, садашњег члана НБА екипе Голден Стејт, а околности су се поновиле и у случају Алексеја Покушевског, будућег кошаркаша Оклахома Сити Тандера.

Момак рођен 26. децембра 2001. године је био најмлађи играч на недавном НБА драфту, а франшиза чији је дрес носио некадашњи капитен репрезентације Србије Ненад Крстић помучила се да би обезбедила његов потпис.

​Тандери су морали да направе договор са Минесотом и да кроз трејд добију право да бирају 17. на драфту, како би стигли до могућности да доведу Покушевског у своје редове.

Иако је то већ било најављено, у првом интервјуу по потписивању уговора, навео је да је био шокиран чињеницом да ће НБА каријеру почети баш у Оклахоми.

„Нисмо имали никакав контакт, нисам разговарао ни са ким из тог клуба пре драфта. Остао сам у шоку када је прочитано моје име, нисам знао да ће се то десити, али сам био веома срећан“, рекао је Покушевски у разговору са представницима светских медија, међу којима је била и екипа спортске редакције српског издања Спутњика.

Цео Алексејев живот је заправо један велики ролеркостер. Његови родитељи су живели у Приштини, али су 1999. године морали да се преселе са Косова и Метохије у Подгорицу, где је рођен Алексејев старији брат Оњегин.

Две године касније је уследила нова селидба — породица Покушевски је стигла до Београда, где је рођен Алексеј, а већ годину дана касније постали су становници Новог Сада, где је Алексеј са шест година почео да тренира кошарку, у клубовима Кадет, Старс и Војводина.

На жалост српске публике, Алексеј је као 14-годишњак, 2015. године, отишао пут Грчке, у Олимпијакос, чији скаути су видели снимке које је на Јутјуб качио његов отац, те схватили да је млади Србин велики таленат.

​Четири године касније је дебитовао за први тим Олимпијакоса, наступао је у Евролиги, а потом био један од најбољих играча резервног тима грчког великана, који је учествовао у Другој грчкој лиги.

То такмичење је стигло у центар пажње шире кошаркашке јавности пошто је из њега у НБА отишао Јанис Адетокумбо, двоструки најбољи кошаркаш лиге.

Због тога, али и чињенице да располаже несвакидашњим талентима, да са висином од 213 центиметара има одличан шут и способност да разиграва екипу као плејмејкер, Алексеј је био један од најинтересантнијих играча на овогодишњем НБА драфту.

После Приштине, Подгорице, Београда, Новог Сада и Пиреја, дом за његову породицу ће бити Оклахома, која полаже велике наде у младог репрезентативца Србије и већ се према њему опходи као староседеоцу.

„Осећам се као да сам члан ове породице бар једну сезону. Момци из екипе су савршени, имао сам топлу добродошлицу. Све је савршено, људи су пријатни, срдачни, као да сам овде већ неко време“, рекао је Покушевски.

Млади репрезентативац Србије сасвим извесно неће добити већу минутажу у првој сезони, с обзиром на то да је неопходно да дода мишићну масу и припреми се за захтеве у НБА лиги, али је сама спознаја да је момак са таквом животном причом, уз предан рад и посвећеност, стигао до елите инспиришућа за сваког дечака који помисли да крене његовим стопама.

► Син Звездине легенде говорио за Спутњик о српској застави коју је однео у Вашингтон

► Јокић први пут с прстеном – не занимају га ни коментари ни Лејкерси ни Клиперси

► „Са Косова, из Србије“: Како се Авдија представио НБА лиги /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала