Ванземаљске амбиције милијардера: Колике су шансе да Маск ускоро посети Марс

© REUTERS / Mike BlakeОснивач компаније Спејсикс и суоснивач компаније Тесла Илон Маск
Оснивач компаније Спејсикс и суоснивач компаније Тесла Илон Маск - Sputnik Србија
Пратите нас
Ванземаљске амбиције и очекивања милијардера Илона Маска поново су изашле на видело када је у уторак изјавио да ће своју прву летелицу за Марс тамо послати 2022. године и да ће за до три године и сам посетити Црвену планету. Шансе за то су, ипак, веома мале, јер приватни предузетници на том пољу још не могу да парирају програмима великих нација.

Маск, који је оснивач „Спејс икса“, изјавио је, приликом примања „Аксел Шпрингер“ награде, да му је приоритет да направи технологију која ће омогућити међупланетарни живот и формирање базе на Месецу, а убеђен је да ће људи за четири до шест година путовати на Марс.

© REUTERS / AAP/Ben MacmahonМаскови планови - оптимистични, али неодрживи
Ванземаљске амбиције милијардера: Колике су шансе да Маск ускоро посети Марс - Sputnik Србија
Маскови планови - оптимистични, али неодрживи

Маск на Марсу за три године?

Научни новинар и шеф комуникација Института за физику у Београду Слободан Бубњевић предочио је за Спутњик да је освајање Месеца део припремне фазе за лет на Марс и да план НАСА-е да до 2022. људи путују на Земљин сателит неће бити остварен, те да летови с људском посадом ка Месецу могу да се очекују тек 2024. године.

Због тога он оцењује да су Маскови планови оптимистични, али и неодрживи, јер су очекивања да било који приватни предузетник то учини пре неке државе или савеза нација – нереална.

„Његова компанија ’Спејс икс‘ јесте направила чуда у последњих 10 година и неке ствари које су урадили заиста су подвизи у технолошком смислу, али кампања лета на Месец је вероватно најзахтевнија технолошка кампања коју било ко може да изведе, тако да није реално очекивати да Маск то може да уради пре НАСА-е. То је свакако већ урађено, али, финансирања у дужини тог пројекта не указују на то да ће они то моћи да изведу раније“, предочава Бубњевић.

CC0 / / Први летови с људском посадом ка Марсу планирани су за средину следеће деценије
Ванземаљске амбиције милијардера: Колике су шансе да Маск ускоро посети Марс - Sputnik Србија
Први летови с људском посадом ка Марсу планирани су за средину следеће деценије

Он указује на то да су први летови с људском посадом ка Марсу планирани за средину следеће деценије и сматра да би и приватне компаније евентуално тада могле да покушају да ураде исто. До тада, додаје он, можемо да се надамо реализацији пројекта „Артемис“, у оквиру којег би, по први пут, на месечеву површину требало да крочи жена.

„Најреалнија могућност коју бисмо могли да видимо средином века је сарадња између великих нација које истражују свемир, које би заједнички кренуле у подухват као што је Марс. Чак је неразумно очекивати да једна сила сама може да исфинансира такав пројекат у тако дугом року“, оцењује Бубњевић.

Производња ракетног горива – на Месецу

Према Бубњевићевим речима, лет ка Марсу биће највећи догађај у овом делу века, а изазови који постоје у реализацији тог чина су огромни.

„Оно што охрабрује  јесу последња открића везана за присуство воде на површини Месеца, јер, кад има воде на Месецу, то дугорочно значи да би било каква база могла да буде снабдевена не само водом, него и потенцијалним постројењем за производњу ракетног горива. То је нешто што у потпуности мења игру у вези с истраживањем Сунчевог система“, напомиње Бубњевић.

Маскова компанија ускоро ће тестирати свемирску летелицу „Старшип“, намењену за путовања по Соларном систему, која ће моћи да прихвати 100 путника.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала