Протести у Молдавији — тражи се моментална оставка владе /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Кишињеву
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија
Пратите нас
У Кишињеву су одржани антивладини протести који су завршени усвајањем резолуције у којој се захтева од премијера Јона Кикуа да поднесе оставку, јавља дописник Спутњика.
„Ми, грађани Молдавије, захтевамо на протестном скупу моменталну оставку владе Јона Кикуа, као и одржавање превремених парламентарних избора јер је то тело у потпуности изгубило легитимитет и више не представља интересе молдавских грађана. Уколико власти буду игнорисале наше законске захтеве, остављамо за собом право да употребимо све законске методе како бисмо се супротставили заузимању власти“, наведено је у резолуцији.

Поред тога, учесници митинга су захтевали да парламент стави ван снаге законе који су усвојени ове недеље.

Раније је новоизрабана председница Молдавије Маја Санду позвала становнике те земље да изађу на антивладин протест јер, према њеним речима, не излази на крај са санитарном и економском кризом.

Како је пренео дописник Спутњика, на митингу су се окупиле многобројне присталице новоизабране председнице Маје Санду, као и представници других политичких снага. Присталице Санду почеле су да се окупљају са заставама Молдавије на тргу испред зграде владе од 10 часова по локалном времену (девет по средњеевропском). Полиција је блокирала све прилазе згради владе, а саобраћај у центру Кишињева је блокиран. Демонстранти су стигли у Кишињев из различитих делова земље.

Подсетимо, парламент Молдавије је ове недеље смањио овлашћења председнице, уклонивши Службу за информације и безбедност из њених овлашћења. Санду је те поступке назвала „покушајем узурпације власти“ од стране актуелног председника Игора Додона.

Поред тога, опозиционе партије су осудиле усвајање државног буџета на првом читању, укидање забране емитовања руских телевизијских канала, као и враћање руском језику посебног статуса. Све ове одлуке су оспорене на Уставном суду.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала