Четири сценарија за 2021. годину

CC0 / / Педвиђања за 2021. годину – илустрација
Педвиђања за 2021. годину – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија има отворену економију и директно зависи од светске потражње за руским сировинама и мира у глобалним финансијама. Каква ће бити 2021. година? Да ли постоје бар неки сценарији?

Следећа 2021. Година биће дефинисана пандемијом и циклусима. Светска економија је 2020. године морала да дотакне дно“ још једном у низу циклуса, а 2021. треба да се одгурне од њега. 

Тресу се глобалне финансије

Постоје четири сценарија, оцењује Јаков Миркин, шеф одељења за међународна тржишта капитала Института светске економије и међународних односа РАН.

Први (вероватноћа је 45-50 одсто): светска економија је у „депресивној зони“. Руским сировинама (цене, количине) не следи ништа добро. БДП у земљама Г7 је од минус 3 до минус 5 одсто, иако је Азија, а посебно Кина, још увек у плусу.

Глобалне финансије се тресу. Акције и валуте лете тамо-вамо у распону од 10 до 20 одсто од њихове вредности. Национални дугови почињу да пуцају. За групу земаља Г7 они већ чине више од 140 одсто БДП-а. А шта је са Русима? Није им баш најбоље. 

Све расте као из воде

Други сценарио (вероватноћа 15-30 одсто): чудо, раст светске економије у облику слова „V“. Све расте као из воде. Финансијска тржишта гурају напред. Сви желе сировине. Свет добија чудо вакцинације, а пандемији је крај. Управо овај сценарио очекује ММФ са благонаклоним осмехом. Они то желе.

Читав свет расте брзином већом од 5 одсто БДП-а, развијене земље од плус 4 до плус 6 одсто, Кина и Индија су испред свих, плус 8/плус 9 одсто. Сви смо срећни, победа је ту. И треба стићи да се уложи у акције — тамо је прави бум!

Реприза 2020.године

Стоп, стоп, стоп! Не тако брзо, молим вас! Постоји и трећи сценарио (вероватноћа 20-30 одсто). Понављамо 2020. годину. Трећи талас пандемије, владе покушавају да се провуку између губитака живота и могућности да не униште економију. И да не изгубе на изборима. БДП се у развијеним земљама смањује за 7-10 одсто. Нафта и гас не расту ни у потражњи, ни у ценама. Руска економија и даље пада, а у регионима владају усрдне молбе. Валуте и акције свих земаља трпе велики пад све до 20-35 одсто од њихове вредности. Живот подсећа на кретање леда са свим авантурама које оно носи. Намеће се идеја да се започне ново рачунање времена од 2020. године

Шансе за трећи талас ковида и чудо, када ће све расти као из воде, приближно су једнаке. 

Хорор „црни лабуд“

На крају, четврти сценарио, хорор, „црни лабуд“ (вероватноћа до 5 одсто). Нешто ново, глобално, у нашим главама које коначно почињу да верују и у лудило климе, и у чињеницу да је наша драга земаљаска кугла престала да нас воли. Који догађаји? Не знамо. Познато је да се од ‘80-их учесталост катастрофа и несрећа од системског значаја повећала 3-4 пута. Геополитички и војни ризици су високи. Ако се догоди оваква несрећа, очекујемо да ће економија Г7 пасти за 10-20 одсто, а финансијска тржишта за 30-40 одсто. Плашимо се пуцања мехура од сапунице – у САД (акције), државни дуг Г7, у Латинској Америци, на другим тржиштима у развоју. Прави земљотрес!

Шта је важно за Русе? Одговор: пажљиво пратити глобалну динамику. Русија је једно од богатстава глобалне економије. Оно што нам се дешава у великој мери потиче од потражње за сировинама у ЕУ и Кини, од цена нафте и метала на берзама деривата у Њујорку, Чикагу и Лондону, од нерезидената са врућим новцем који седе дубоко у нашим финансијама, и још од курса америчког долара у односу на евро. 

Што је долар слабији у односу на евро, то је за Русе боље, јер су веће, под једнаким условима, светске цене сировина. Зашто? Цене и плаћање сировина углавном су у доларима. Девалвација долара, инфлација у САД — све ово покреће раст цена нафте. Супротно томе, јак долар значи, пре или касније, пад вредности руских извозних сировина. 

И замах лептирових крила утиче на финансије

Па следи финансијска прогноза за 2021. годину! И овде постоји сценарио. Не постоји други начин, јер чак и замах лептирових крила утиче на финансије. Први сценарио: курс долара креће се у распону од 1,10 до 1,20 за евро (шансе за то су 25-35 одсто). То значи да се може очекивати да ће цене нафте марке „Брент“ бити приближно исте као данас (под истим условима). Границе су од 40 до 50 долара по барелу. За Русе то није баш много, али од тога се може живети.

Други сценарио је јачање америчког долара у односу на евро у распону од 1,02 до 1,10 (шансе су 10-15 одсто). Јак долар је катастрофа. Извршиће притисак на цене нафте, а тиме и на природни гас и метале, све ће пасти. 

Трећи сценарио је циклично слабљење америчког долара, његов пад на 1,20 - 1,35 у односу на евро. А због чега? Долар има дуге осцилације у односу на евро. Час пада, час расте. Дужина сваког таквог таласа је 15-17 година. Од седамдесетих година било их је два. Сада се назире трећи. И чекамо да долар почне да клизи надоле, слабећи из године у годину, као што је то било двахиљадитих. Да ли би се ово могло догодити 2021. године? Процењује се да су шансе за то 55-60 одсто. Тим пре, узимајући у обзир то да Бајденови економски планови могу довести до слабљења долара. То би била срећа! Слаб долар значи скупа нафта, гас и метали. Животворна киша валуте ће се излити на нас.

Да, нема никакве сигурности, само раскршћа, наводи на крају Миркин. И не зна се да ли су сва видљива. Па шта да радимо? Да ли треба да чекамо да се о свему одлучује негде у иностранству, јер је руска економија и даље вођена у складу са одлукама других земаља? Морали бисмо и сами бити активнији.

Прочитајте и:


Погледајте и емисију „Мој поглед на Русију“ – „Свет пред катастрофом – упозорава Путин“:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала