Европска унија уводи нови режим санкција за кршење људских права

© AP Photo / Francisco SecoЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија уводи нови режим глобалних санкција за кршење људских права у свету од уторка 8. децембра, наводи се у документу објављеном у службеном гласнику ЕУ.

„Одлука ступа на снагу дан након објављивања у службеном гласнику Европске уније“, прецизира се у документу.

Санкције се односе на злочине повезане са геноцидом, злочине против човечности, сексуално насиље, кршење права на мирно окупљање, нарушавање права на сопствено мишљење и изражавање сопственог мишљења, нарушавање права на слободу вероисповести, слободу савести, прецизира се у документу.

Такође, санкције се уводити за мучење, трговину људима, вансудске егзекуције и убиства, отмицу и илегално држање људи.

Нови режим санкција биће на снази само на територији Европске уније, „укључујући и њен ваздушни простор“, додаје се у документу.

Такође се наводи да се режим односи и на сва превозна средства под јурисдикцијом ЕУ, на све грађане Европске уније, како на територији тако и ван Уније, сва правна лица и организације које су основане у оквиру јурисдикције једне од држава ЕУ, као и на све комерцијалне трансакције које се у потпуности или делимично обављају у ЕУ.

Усвајање новог санкционог режима пре годину дана је иницирао високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ. У Европској унији он се упоређује са америчким Законом Магнитски.

Раније су нови режим европских санкција одобрили министри спољних послова Европске уније на заседању у Бриселу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала