Хрватска ће да броји људе у просторији преко Вај-Фаја?

Пратите нас
У време пандемије када је дистанца више правило него препорука, загребачка фирма „Адуро идеја“ средином августа представила је систем којим ће моћи да се изброје људи у затвореним просторијама и на отвореним местима мерењем осцилације сигнала на Вај-Фај електромагнетском пољу.

Примарна намена замишљена је у сигурносном подручју, од масовних сигурносних алармних система који говоре има ли или нема људи у просторији или на некој територији, па све до специјализоване примене у облику заштите државне границе у спречавању илегалног преласка, пише Пословни дневник.

„Код мерења осцилације сигнала служимо се искључиво једноставним Вај-Фај примопредајником који ради на 2.4 ГХз фреквенцији која је јавна, а тиме и свима доступна. За анализу сигнала користимо различите технике, од статистичке анализе до стројног учења“, објашњава менаџер пројекта Синиша Николић.

Но примена, каже Николић, може бити разнолика; од стварања паметних зграда које оптимизују потрошњу енергије на основу броја људи, преко малопродајних трговаца могу боље планирати пословање на бази информација који делови продавница су највише посећени до паметних градова који могу боље планирати своје ресурсе на процени који су делови града више посећени.

„Бројање појединаца у мноштву кључна је технологија за контролу гужве и јавну сигурност. Информације као број, густина или расподела пружају учинковите сигурносне смернице за јавна места попут станица, трговачких центара и отворених тргова, поготово у новонасталим околностима“, наводи, преноси Б92.

Тренутно су у фази развоја у којој ће настојати да докажу могућност бројања људи у затвореним просторијама и на отвореним местима. Потом крећу у израду конкретног производа који ће моћи, каже Николић, „гледати кроз зидове“, а захваљујући њиховом производу управо би Хрватска била прва у свету која би могла да броји људе проматрајући Вај-Фај сигнал и његове осцилације, и то с готовим производом.

„У првој фази требају нам различите методе којима се може доћи до прецизног система мерења броја људи, а у другој добијене резултате истраживања треба уприличити као коначни производ у облику софтверске и хардверске компоненте. Откако је пројекат почео, подаци које добијамо у недељним мерењима показују обећавајуће резултате, што је мотивишуће за цели развојни тим“, објашњава Николић, додајући да први део мерења и моделирања планирају завршити до краја јануара 2021.

На пројекту ради 16 људи од чега је 14 из фирме „Адуро идеја“, а помажу им два научника с Физичког одељења на Природно-математичком факултету.

По завршетку пројекта планира се инвестиција од више од милион евра, у чему је важан био Позив развоја нових производа и услуга који произлазе из активности истраживања и развоја – фаза 2. Министарства привреде и одрживог развоја.

Фирму „Адуро идеја“ је 2007. основао Ненад Раца, а почетни фокус био је на развоју софтвера за телеком оператере. Подручје деловања проширило се и на медијску индустрију, угоститељство, логистику и дистрибуцију.

Лани је европски часопис за технологију „ЦИО Апликејшенс Јуроп“ ову загребачку фирму уврстио међу лидере који предводе следећу генерацију технолошких лидера, с највећим утицајем на развој телекомуникацијске индустрије.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала