Јединствени бесконтактни лежај направљен у Русији

CC0 / / Дијамагнетичко левитирање
Дијамагнетичко левитирање - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници са Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ развили су јединствени магнетни лежај који ће помоћи у смањењу губитка енергије током трења. Према речима истраживача, нови развој се разликује од пандана једноставношћу и флексибилношћу дизајна. 

Суперпродовници су материјали са потпуним одсуством електричног отпора који се обично користе за прављење жица и каблова. Научници универзитета „МИФИ“ су објаснили да они имају још једно изузетно својство које се користи много ређе. У питању је дијамагнетизам, то јест, способност да истисну магнетно поље из његовог спољног поља.   

Простим речима, магнет постављен изнад површине суперпроводника не може пасти, већ остаје да лебди на одређеној висини. Проучавајући магнетне карактеристике такозваних ВТП трака (нових композитних материјала заснованих на високотемпературним проводницима), група научника са Института за ласерске и пламене технологије универзитета „МИФИ“ развила је на њиховој основи фундаментално нову врсту бесконтактних лежајева.  

„Мајснер-Оксенфелдов ефекат, односно дијамагнетизам суперпроводника, омогућава конструисање различитих техника помоћу стабилне магнетне левитације. Наша истраживања су показала да се траке високотемпературних суперпроводника које су скупљене у гомиле, могу користити не само као елементи који носе струју, већ и за стварање ефикасних бесконтактних лежајева флексибилне конфигурације“, рекао е професор Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ Игор Руднев. 

Према речима научника, њихов развој обезбеђује потпуно бесконтактно задржавање ротора у односу на статор. Употреба таквог лежаја у моторима, генераторима и другим уређајима са ротирајућим осовинама ће елиминисати губитке енергије услед трења и повећати њихову енергетску ефикасност.  

Коришћење ВТП трака уместо традиционалних масивних суперпроводника даје не само повећање критичне густине струје за 100 пута, већ и озбиљно поједностављење конструкције и могућност да се лако направи лежај жељеног облика који испуњава карактеристике технике која се пројектује, истакли су научници. 

Феномен магнетне левитације, који се јавља када суперпроводник реагује са извором супротног поља, према научницима, може се користити, на пример, за стварање транспорта магнетне левитације, побољшаних мотора, уређаја кинетичке енергије.  

Овај рад је подржан грантом Руске фондације за науку бр. ‪17-19-01527‬. Научници су добили патент за конструкцију магнетног лежаја. У будућности научници са Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ планирају да побољшају техничке карактеристике лежаја, прилагођавајући га за употребу у различитим електро-енергетским системима. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала