Креативни Срби: Како су за време короне процветале терасе и балкони /фото/

CC0 / Pixabay / Љуте папричице у саксији
Љуте папричице у саксији - Sputnik Србија
Пратите нас
Бројни грађани широм Србије су од избијања епидемије вируса корона своје терасе и балконе претворили у баште. Уместо цвећа у жардињерама и саксијама посејали су лековито биље, зачине, па и поврће.

„Недостаје ми башта, мирис леје, биљке. Недостаје ми понекад и да обрађујем земљу. Кад је проглашена пандемија, моје саксије су биле моја башта. У мају сам посејала босиљак, пре тога лаванду, имам и рузмарин. А онда падне ми на памет да засејем семе краставца. И никне“.

Стојанка овим речима почиње причу о баштованству у једном од највиших земунских солитера. То што је 17. спрат, што је висина преко 50 метара, што је око њих бетон и стакло, биљкама ни мало не смета. Чак ни зима.

„За баштованство је потребна жардињера или велика саксија, добра земља, најбоље помешана она из праве баште са хумусом. И љубав“, прича Стојанка.

У мају је посејала и семе краставца, који је за два месеца направио врежу, издигао се у висину око три и по мета, зелене се листови прошарани жутим цветом и плодовима, пренео је портал „Плодна земља“.

© Фото : Спутњику уступио портал Плодна земљаУместо цвећа у саксијама на терасама гаји се лековито биље, зачини, па и поврће.
Креативни Срби: Како су за време короне процветале терасе и балкони /фото/ - Sputnik Србија
Уместо цвећа у саксијама на терасама гаји се лековито биље, зачини, па и поврће.

„Ранијих година сам сејала и парадајз, и роди. Семе прво у собним условима засејем у марту и онда расадим. Последњих година међутим пламењача га ‘спали’. Сада на тераси имам и лаванду, мале папричице, које ћу да нанижем и осушим. Босиљак порасте и до пола метра и имамо га за освештање водице за славу Свети Никола када дође свештеник”, каже Стојанка.

На терасама успевају и зачинско биље, цвекла, спанаћ...

На другом крају Београда, њена суграђанка Наташа, узгаја на тераси другог спрата зачинско биље.

„Посејала сам босиљак, нану, першун, рузмарин, матичњак, а без лаванде нисам никада. Тераса је сунчана и биљке расту, мада пажљиво бирам страну, где шта стављам. Јер, два краја терасе, две микроклиме“, указује Наташа.

Узгајање иде од руке, буквално све што посеје се прими у бетонским жардињерама у које стаје 300 килограма земље. Мада рађају биљке и у мањим саксијама. Доказ —  раскошни бршљан.

Неки су били довољно одважни па су се усудили да узгајају цвеклу, спанаћ и руколу.

„Од руколе није било ништа, али је зато листова цвекле и спанаћа било за салату. Почетком јула сам посејао. Расло је до краја августа. Секао сам листове постепено“, пренео је своје искуство један становник Јагодине који живи на другом спрату зграде.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала