На уложених 5.000 зарадили 15.000 евра: Како су се Срби „опарили“ током короне

© AP Photo / ANDREW KELLYЊујоршка берза
Њујоршка берза - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена акције компаније „Тесла“ порасла је од почетка ове године више од 400 одсто. Тако су Срби који тргују деоницама овог најпознатијег произвођача електричних аутомобила, само током 2020. зарадили око 75 милиона евра.

Многи од њих трговали су и деоницама других компанија на иностраним берзама, те им је зарада, уколико су знали када из акција треба да изађу, била и далеко већа.

Акцијама Тесле тргује око 5.000 наших грађана, а њихов просечан улог је по око 5.000 евра. Тако рачуница показује да је свако од њих за непуних годину дана, само на деоницама једне компаније, могао да заради и више од 15.000 евра. Тренутна цена акције Тесле на берзи је нешто мање од 600 долара, а почетком 2020. износила је 86 долара.

Компанија „Тесла“ је 16. новембра добила значајно признање, када је Дау Џонс саопштио да ће је уврстити на листинг индекса, S&P 500, који обухвата најбоље (велике и средње) компаније у САД. После четири профитабилна квартала узастопно, берзански одбор овог реномираног индекса дао је зелено светло за Теслу која ће 21. децембра званично постати саставни део индекса.

Након ове објаве, акције Тесле „скочиле“ су више од 13 одсто. Наредни дан, током редовног трговања, акција је остварила додатни раст од преко 8 процената.

Компанија ће бити једна од 10 највреднијих у саставу индекса S&P 500, са тржишном капитализацијом која тренутно износи 8,2 милијарде долара.

Иначе, акцијама страних компанија тренутно тргује око 8.000 Срба, што је практично дупло више него пре пет година.

Срби купују и Амазон, Епл, Гугл...

Годинама уназад једна од најпопуларнијих акција била је деоница Фејсбука, а данас су то акције „Гугла“, „Тесле“, „Епла“ и „Амазона“. Притом, треба имати у виду да су многе ове акције имале веома турбулентна кретања током године, па се, у зависности од тренутка улагања, могло током године зарадити и дупло, али се доста могло и изгубити.

Њујоршка берза - Sputnik Србија
Како су Вол Стрит и милијардери „надиграли“ корону

На пример, „Гугл“, односно његова матична компанија „Алфабет“, почео је годину на нешто више од 1.300 долара по акцији, да би почетком пандемије цена деонице пала на 1.050. Данас вреди више од 1.800 долара.

С друге стране, „Амазон“ је био међу највећим добитницима током корона кризе, пошто су многи у протеклим месецима прешли на е-трговину и куповину „из фотеље“. Тако је интернет гигант у 2020. годину ушао са ценом акције од 1.900 долара, да би данас вредела нешто мање од 3.200. Врхунац је достигао почетком септембра, када је једна деоница вредела више од 3.500 долара.

Пре око пет година, наши грађани били су веома заинтересовани за куповину акција компаније „Нинтендо“, која је лансирала тада најпопуларнију игрицу у свету „Покемон гоу“. За само неколико дана, акције је купило више од 100.000 грађана из целог света и тада је зарада била више него изванредна.

„Све више људи се укључује у глобално инвестирање. Очекујемо нове инвеститоре који желе да се укључе у савремене финансијске токове и своју штедњу уложе у робе и акције уместо у банкарску штедњу или некретнине. Предност је то што је технологија обезбедила врло једноставан процес трговања, тако да данас људи преко брокерских платформи инвестирају у делићу секунде“, објашњава за „Блиц Бизнис“ брокер који из Србије свакодневно тргује на берзама у Њујорку и Лондону.

Како наводи, не постоји најмањи износ улога, али да би се купило више акција и тако смањио ризик, не би требало почињати са сумом мањом од неколико хиљада евра.

Како купити акције страних компанија?

Акције страних компанија могуће је купити преко домаћих посредника, а такву услугу у Србији нуди неколико брокерских кућа и банака. Укупна провизија зависи од количине инвестираних средстава и обично је нижа од 1 процента. Неопходно је прикупити што више информација о пословању компаније, а информације о самој трговини могу се добити преко великог броја интернет портала специјализованих за инвестирање, као и од брокера.

Порез на добит

Порез на капиталну добит (разлика између продајне и куповне цене) износи 15 одсто. Тако, на пример, ако се купе акције за 5.000 евра, а продају се за 6.000 евра, плаћа се 15 одсто пореза на 1.000 евра што је 150 евра. То је и једини трошак, поред брокерске провизије која износи око 1 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала