Избори у Венецуели: За Русију по највишим стандардима, за Америку намештени

© REUTERS / Manaure QuinteroИзбори у Венецуели
Избори у Венецуели - Sputnik Србија
Пратите нас
На парламентарним изборима у Венецуели није забележено ниједно озбиљно кршење, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Међународни посматрачи, укључујући оне из Русије, који су учествовали у праћењу изборног процеса, похвалили су напоре власти Венецуеле да организују гласање у складу са највишим стандардима транспарентности, демократије и санитарне и епидемиолошке сигурности. Није утврђено ниједно озбиљно кршење", рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

​Међутим, Сједињене Америчке Државе осуђују парламентарне изборе у Венецуели и позивају земље да не признају њихове резултате, рекао је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Мадуро је отворено намештао ове изборе у своју корист тако што је илегално заузимао имена политичких партија и логотипе гласачких листића, манипулишући процесом својим лојалним изборним већем, насиљем и застрашивањем и другим недемократским средствима“, истакао је Помпео.
Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија
Нова зора мира, радости и уједињења: Мадуро објавио почетак нове фазе опоравка Венецуеле

Према Помпеу, избори су били покушај успостављања Националне скупштине „одговорне само Мадуру“ и истовремено „уништавања једине преостале демократске институције која заиста представља народ Венецуеле“.

Помпео је нагласио да ће Вашингтон и даље признавати опозиционог лидера Хуана Гваида и „легитимну националну скупштину" као председника Венецуеле.

Парламентарни избори у Венецуели су одржани 6. децембра. Западни посматрачи очекују да победе присталице председника Николаса Мадура и тврде да ће такав резултат бити постигнут намештањем избора.

Према подацима националне изборне комисије Венецуеле, према пребројаних 82 одсто бирачких листића, и при излазности од 31 одсто бирача, на изборима води социјалистичка алијанса „Велики патриотски плус Симона Боливара“ са 67,6 одсто гласова. Друго место је припало Демократској алијанси са 17, 95 одсто гласова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала