Нова сезона "уличне политике" у Молдавији - изабрана председница тражи смену владе

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Кишњеву, Молдавија.
Протести у Кишњеву, Молдавија. - Sputnik Србија
Пратите нас
У Молдавији је одржан антивладин митинг који је предводила изабрана председница републике Маја Санду. Њене присталице су затражиле распуштање владе, ванредне парламентарне изборе и обећале нове акције. Партија социјалиста, из које је актуелни шеф државе Игор Додон, зачудо, није против превременог гласања.

Да ли у Молдавији почиње још једна сезона уличне политике и унутрашње нестабилности?

Молдавски пољопривредници, огорчени плановима за повећање пореза, кренули су 6. децембра у главни град пољопривредном техником. Док су се расправљали да ли да иду у центар или да сачекају, за то време разишла се маса са Великог трга Националне скупштине: тамо је завршен митинг на којем је говорила изабрана председница Маја Санду

Људи су тражили оставку актуелне владе Јона Кикуа и превремене изборе, као и укидање закона које је парламент недавно донео. Санду је одржала реч: тражила је „помоћ од народа“. Дан раније одобрен је нацрт документа према којем Информативно-безбедносна служба — обавештајна и контраобавештајна, није потчињена шефу државе, већ законодавном телу.

Сезона митинга

Санду је искористила уобичајену реторику: „Сви који зарађују на грађанима Молдавије ујединили су се против неизбежних промена. Намеравају да нас задрже у прошлости. Ми желимо да земља самоуверено закорачи у будућност, да постане снажна држава у којој лопови и корумпирани званичници добијају оно што заслужују.“

Догађају су присуствовале ватрене присталице изабране лидерке. Извикивали су: „Маја Санду је наша председница“, „Маја Санду и народ“, носили су заставе Румуније и Европске уније. Неко је развио плакат „Хоћемо главу Додона“, известили су медији. Али чак и да се овај слоган није чуо на тргу, летос су покушаји опозиције на ТВ да уклони председника описани као жеља да се докопају његове главе.

Александар Слусар, један од лидера партије Платформа достојанства и истине која је део „проевропског“ блока АЦУМ, најавио је још један митинг. „У четвртак, 10. децембра, Уставни суд ће одобрити мандат госпођи Санду. После тога људи морају захтевати оставку владе. Тада ће бити отворен пут до ванредних избора“, уверавао је политичар.

Из Партије социјалиста, из које се кандидовао Додон, прокоментарисали су уличне активности противника. Сложили су се да је неопходно борити се против корупције, али су подсетили да пароле „Доле мафија“ извикују они под чијом влашћу се догодила такозвана превара века — пребацивање милијарде долара у иностранство.

„Грађани не разумеју зашто су се Павел Филип, Андриан Канду, Дорин Киртоаке и други, који су заузели државу 2010. године, „преобукли“ у такозване борце против мафије“, истакли су иронично из странке.

Што се тиче превремених избора, социјалисти су на њима инсистирали много пре него што је то постало мејнстрим.

Нек погледају своје двориште

Још једна политичка криза у Молдавији избила је у вези са председничким изборима. У другом кругу победила је Санду, освојивши скоро 58 одсто гласова против Додонових 42 одсто. И трка, и гласање и каснији догађаји били су пуни драме.

Санду је подржао лидер наднационалне Европске народне партије, бивши шеф ЕУ и бивши премијер Пољске Доналд Туск тако што је снимио видео запис на румунском са директном агитацијом. „На питање ко ће довести Молдавију до успеха, одмах одговарам: Маја Санду“, рекао је он.

Ренато Усати, бивши Додонов савезник, прешао је на страну Санду. Заједно са њом и другим политичарима саставио је отворено писмо Бриселу: високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, генералном секретару Савета Европе Марији Пејчиновић Бурић и  директорки Канцеларије за људска права ОЕБС-а Инхибјерг Солрун Гисладотир. Међутим, документ се није односио на односе са Европском унијом, већ на надлежност молдавске Централне изборне комисије: ЦИК је тада одлучивао колико ће бирачких места отворити ван републике и где тачно.

„Ово је борба против преваре и онога ко је води — Додона. Дужни смо да зауставимо процес и осигурамо репрезентативни глас грађана“, наводи се у колективном саопштењу.
© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаДемонстранти су тражили оставку актуелне владе Јона Кикуа и превремене изборе, као и укидање закона које је парламент недавно донео.
Нова сезона уличне политике у Молдавији - изабрана председница тражи смену владе - Sputnik Србија
Демонстранти су тражили оставку актуелне владе Јона Кикуа и превремене изборе, као и укидање закона које је парламент недавно донео.

Док су „проевропски“ политичари били забринути да ће грађани који живе у Русији и Придњестровљу утицати на исход избора, Додон је оптужио противнике за организовање масовног гласања имиграната у западним земљама.

„Све је више сигнала да је тамо постојао превоз, то јест, аутобуси који су људе доводили на бирачка места. Свако ко приича о фалсификатима у Придњестровљу, нека погледа своје двориште“, рекао је Додон између две председничка круга. 

Он је затражиио од Генералног тужилаштва да кривично процесуира оне који су спречили становнике непризнате Придњестровске Молдавске Републике да дођу на бирачка места која су била отворена за њих на десној обали Дњестра. Заиста, током другог круга у селу Варница, на пример, дошло је до сукоба између полиције и активиста који су блокирали пут становницима Придњестровске Молдавске Републике.

После победе, Санду је рекла да руске мировњаке треба повући из региона и на њихово место довести цивилну мисију са мандатом Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). Лидер непризнатог Придњестровља Вадим Красносељски сматра да на овај начин она скреће пажњу са питања која су заиста важна за Кишињев и Тираспољ.

Партија комуниста (ПКРМ), на чијем је челу бивши председник државе Владимир Вороњин, буквално се повукла из догађаја. Али није се уздржала од критика: „Скандали и хаос у парламенту, митинзи великих размера током карантина — све је то последица велике неодговорности коју демонстрирају запрепашћеном молдавском друштву оба учесника неуставног такмичења под називом „председнички избори“.“

Хронична нестабилност

Санду је разумљив и препознатљив популиста, сматра заменик генералног директора Института за националну стратегију Александар Костин. „Она сада „пумпа“ своје име и имиџ политичким капиталом, укључујући и упечатљиве изјаве. Међутим, засад не постоје предуслови за тешку кризу која би могла да се заврши Мајданом. То ником не би било од користи“, истакао је он. 

Систем у Молдавији се реформише, али политичари не говоре ништа ново и уверљиво о будућности земље. С тим у вези, према мишљењу експерта, Молдавија је слична Украјини, па чак и Јерменији: у условима идеолошког вакуума побеђују популисти попут Владимира Зеленског и Никола Пашињана.

Додон је такође поражен јер није могао да објасни које су користи од проруског курса. Али мора се узети у обзир да Молдавија није од посебне вредности за ЕУ, већ је дуго повезана са Европском унијом. Нема се за шта борити“, истиче Костин. „Са друге стране, Русија има јаке позиције у Молдавији и Предњестровљу. Тамо се налазе мировне снаге са легалним и легитимним статусом које су сви потврдили, укључујући и европске силе. Због тога су провокације мало вероватне. Сви се сећају догађаја из 2008. године — како се завршавају напади на руске мировњаке“, наводи експерт, имајући на уму догађаје из Грузије из 2008.године.

Шеф аналитичког бироа пројекта СОНАР-2050 Иван Лизан истиче да Молдавија од 2009. године проживљава сталне политичке и економске турбуленције. „Ово је хронична нестабилност, а сада долази нова рунда кризе. По свему судећи, ствари иду ка превременим изборима на којима ће победити онај који успе да мобилише бирачко тело. Социјалисти се управо тиме и баве, док истовремено испуњавају план за недељу дана за усвајање народних закона“, објашњава стручњак.

Против „проевропског“ новоизабраног председника игра наслеђе савезника, додаје Лизан. Раније су покушавали да умање Додонова овлашћења. Ситуација се променила, али ако се тренд ограничавања права лидера настави, онда ће Санду постати церемонијална фигура, сматра политиколог.

Што се тиче придњестровског сукоба, Тираспољ и Кишињев имају заједничке економске интересе. Рат никоме није потребан, а Санду ће га моћи започети само под директним притиском координатора са Запада.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала